Om 200 dagar byter vi ut Moderaterna

Den moderatstyrda regionledningen har aktivt valt att inte ge pengar till vården där behoven är som störst. Foto: Sasin Tipchai

Efter 16 år av M-styre är det dags för maktskifte i Region Stockholm. Det är det enda sättet att kunna ta tag i sjukvårdens problem.

När vi går till val i höst har Moderaterna styrt Region Stockholm i 16 år. Under den här perioden har mycket skett som har drabbat skattebetalarna negativt. Konsekvenserna syns inte minst på medborgarnas skattsedlar. Faktum är att stockholmarna i dag betalar den högsta regionskatten i hela landet och 3 000 kronor mer varje år för vården, jämfört med genomsnittet i landet. Lägg då till att Stockholm i dag är Sveriges rikaste region och har ett eget kapital på nästan 20 miljarder kronor, samtidigt som man varje år går med miljardöverskott.

Ändå nås offentligheten varje dag av nya larmrapporter från våra sjukhus. Situationen inom vården är akut. Personalen beskriver hur patientsäkerheten är hotad. Förlossningskrisen ledde till att barnmorskorna lämnade verksamheterna. Cheferna ville inte längre ansvara för arbetsmiljön och sade upp sig när vårdens personal beskrev att barn riskerade att dö. Köerna på akuten är längst i hela landet. Samtliga akutsjukhus skriker efter mer resurser. I en ny forskningsrapport kan man slå fast att 25 personer på akutmottagningarna dör i onödan varje år på grund av överbeläggningar. Trots detta finns det i dag färre vårdplatser i Stockholm än vad det gjorde för tio år sedan. Samtidigt har inte en enda vårdcentral byggts i egen regi av regionen på över ett decennium.

Det är en konsekvens av dåliga politiska beslut från en moderatledd regionledning. Stockholmarnas skattepengar har gått till allt annat än vård. Märkliga affärer och enorma skandaler har präglat regionen.

Vården ska inte vara en marknad utan en trygghet för stockholmarna den dag de behöver den.

I grunden handlar det om prioriteringar. Den moderatstyrda regionledningen har aktivt valt att inte ge pengar till vården där behoven är som störst. Moderaterna har förlorat den demokratiska kontrollen över våra skattepengar. Miljarder rinner ut till konsultbolag och enskilda intressen.

Det här vill vi socialdemokrater ändra på. Vi vill att det ska råda insyn i Region Stockholms verksamhet. De märkliga affärerna måste upphöra. Samtidigt ska sjukhusen ges långsiktiga förutsättningar till att stärka sina verksamheter, rekrytera mer personal och ge vårdpersonalen andrum. Vården ska inte vara en marknad utan en trygghet för stockholmarna den dag de behöver den.

Vår region ska vara någonting stockholmarna är stolta över. Rätten till sjukvård ska garanteras oberoende var man bor. Nya vårdcentraler måste byggas där det behövs som mest och sjukvården måste stärkas – från Norrtälje till Nynäshamn via Norrmalm.

Om 200 dagar är det val. Då krävs det ett nytt politiskt ledarskap i Region Stockholm som vågar ta tillbaka den demokratiska kontrollen.

Det är hög tid att återupprätta förtroendet för Region Stockholm. Vårdens pengar ska gå till vården. Vård i tid efter behov måste alltid garanteras.

Aida Hadžialić
oppositionsregionråd (S) i Region Stockholm

Talla Alkurdi
oppositionsregionråd (S) i Region Stockholm