Öldrickare kräver kollektivavtal på Andra Lång

Rikard Andersson och Ted Göthberg är två vänstersinnade öldrickare som brukar hänga på den populära pubgatan Andra Långgatan i Göteborg. Ölstugan Tullen är en av få pubar som har kollektivavtal. Det vill nu ett gäng öldrickare ändra på.

På Andra Långgatan i Göteborg samlas butiker med rättvis handel, frivilligorganisationer, sociala företag och pubar som lockar till sig vänstersinnade. Men få av pubarna som dessa människor besöker har kollektivavtal. Detta vill ett gäng öldrickande kompisar ändra på.

Ropen ekar från förstamajtågen som går längs med Andra Långgatan på väg mot Järntorget. På plakat och banderoller hyllas kollektivavtalet. Men av de 30-tal pubar och restauranger som demonstranterna passerar finns det bara kollektivavtal hos ett fåtal.

– Vi vill att de som vi köper öl av också ska ha råd att köpa öl, säger Rikard Andersson.

Han är en av många som brukar dricka öl på Andra Långgatans pubar och som dragit igång uppropet ”Organisera Andra Lång!” på Facebook.

– Det är populärt att hänga på Andra Långgatan. De som jobbar här ska ha kollektivavtal. Vi uppmanar kunder att ställa frågan om puben de besöker har kollektivavtal eller inte, säger Rikard Andersson.

Flygbladen som delas ut under förstamajfirandet tas emot positivt.

– Folk tar en bunt flygblad av oss och fortsätter att dela ut. En pubägare har kommit fram till oss och frågat hur man tecknar ett kollektivavtal, säger Rikard Andersson.

– Folk som är här på Första maj blir förvånade över att de är så få pubar som har kollektivavtal, säger Ted Göthberg.

Uppmaningen på flygbladet är positiv.

– Det handlar inte om att mana till bojkott av någon pub utan att se till att puben som man tycker om att vara på skaffar kollektivavtal. Bartenderna är våra vänner, säger Ted Göthberg.