Nytt klimatnätverk inom S arrangerar protestmöte på måndag

Albin Nordin, Sofia Brändström, Tove Kullenberg och Jesper Lindholm tillverkar en banderoll till måndagens demonstration. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

– Vi ska inte lämna walk over i klimatpolitiken till Miljöpartiet.
Det säger Tove Kullenberg, en av initiativtagarna till ett nytt socialdemokratiskt klimatnätverk, Kära framtid. Den första aktiviteten blir en demonstration på måndag, i protest mot högerregeringens nedskärningar på klimatpolitiken.

På tisdag 13 december ska riksdagen klubba den nya regeringens budget. Dagen innan blir det demonstration på Mynttorget med talare som Jytte Guteland och från flera av S sidoorganisationer och fackföreningsrörelsen. Bakom det står ett nytt nätverk startat av socialdemokrater som vill höja ambitionerna i klimatpolitiken.

– Vi tyckte att det var viktigt att göra något innan högerregeringens budget antas. Den nedmonterar klimatpolitiken, säger Sofia Brändström.

– Det måste komma starka reaktioner mot den här politiken, annars är det som att det är lätt att öka utsläppen. Det är tydligt att budgeten innebär ökade utsläpp och ökade klyftor, säger Jesper Lindholm.

Till och med i regeringens egen budgetproposition står det att förslagen kommer att öka utsläppen.

Fyra av initiativtagarna till klimatnätverket Kära framtid har samlats för att förbereda demonstrationen. Ett gammalt lakan och ett par breda tuschpennor är allt som behövs för att göra en banderoll i protest mot ”högerns klimatsvek”.

– Vi vill ta vara på den frustration som vi känner och som vi delar med många, brett i samhället men också i vårt parti, säger Albin Nordin.

De bor alla i Stockholm där det finns en S-förening speciellt inriktad på miljö- och klimatfrågor, Socialdemokrater för miljö och jämlikhet eller Klimatsossarna. Men nu siktar de på att Kära framtid ska bli ett nationellt nätverk där engagerade socialdemokrater kan utbyta idéer, inspiration, så frön till bra reformer och göra det möjligt att vidareutbilda sig.

– Vi vill ingjuta förtroende i rörelsen, socialdemokratin kan ta ledartröjan, säger Sofia Brändström.

– Nu i opposition har vi tid att forma de offensiva förslagen, säger Tove Kullenberg.

Socialdemokratins roll måste vara att koppla samman klimatomställningen med sociala reformer, slår de fast.

– Klimatförändringarna kommer att slå hårdast mot låginkomsttagare, exempelvis värmeböljorna kommer att slå hårdast mot dem som bor i förorter av betong, säger Jesper Lindholm.

De fortsätter planera strukturen på nätverket Kära framtid. En formell lansering kommer efter nyår. Men smygstartar, det gör de alltså på måndag klockan 12 på Mynttorget utanför Riksdagshuset.

– Det är roligt att det har varit ett starkt positivt gensvar, från facket och många partimedlemmar men också sidoorganisationerna. Flera vill vara med som medarrangörer, säger Jesper Lindholm.

Det är till och med så att andra partier har hört av sig och ville vara med och tala. Men det har initiativtagarna vänligt men bestämt tackat nej till just denna gång. 

– Arbetarrörelsen måste formulera sin egen klimatpolitik, säger Jesper Lindholm.