Nyhet: Här kan unga sy ihop sin egen utbildning

Barn bakom symaskin. Foto: Annika Häggberg/AIBILD

Mode 3, tidigare Ungt Mode, startade för fyra år sedan som en sommarskola för unga, modeintresserade från Stockholms förorter. Senare i höst drar en ny Komvuxutbildning igång.

– Vi har utvecklat vår pedagogik och känner oss superredo, säger Staffan Hjalmarsson, verksamhetsansvarig på Mode 3.

Dieselverkstaden i Sickla rör sig unga människor i olika åldrar mellan tyger, mönster och symaskiner. En av dem är trettonårige Oscar Tong. Han ska sy en jeansjacka i svart tyg med kinakrage. Det kommer att gå bra, bara han får till mönsterstorleken.

– Jag tycker om syslöjd och mönsterkonstruktion, men man får inte sy kläder innan nian, säger Oscar Tong.

Han såg en annons i tidningen om Mode 3. Målet på längre sikt är att bli designer. Kortsiktigt vill han lära sig mer om hantverket.

– Jag vill lära mig mönsterkonstruktion och att sy på industrimaskiner.

Pappersmönster för kläder

Oscar Tong vill bli designer och inriktar sig nu på att lära sig mönsterkonstruktion och på att sy på industrimaskiner.

[dropcap]T[/dropcap]emat för årets skola är att deltagarna ska starta sina egna webb-shoppar för att kunna driva sitt intresse året om. Och tanken är att det här ska bli en integrerad del av Komvuxutbildningen, att driva modeskola.

Utbildningen kör igång så fort Mode3 fått auktorisation av Nacka kommun. På schemat står design, hållbarhetskurser, butiksförsäljning och kundbemötande. Den som vill kan lägga till basämnen och få högskolebehörighet. Man kan säga att deltagarna syr ihop sin egen utbildning.

– Man kan gå som högst tre år, men den typiska deltagaren går nog ett år. Vi kallar det för uppdragslärande, säger Staffan Hjalmarsson.

Staffan Hjalmarsson. Foto: Annika Häggberg/AIBILD

Staffan Hjalmarsson. Foto: Annika Häggberg/AIBILD

Skolan ska underlätta för dem som vill ha jobb inom modebranschen eller som vill öka sina chanser att komma in på en modeskola. Skolan kommer samarbeta med olika företag och även förlägga en del av utbildningen där.

– Vi har startat ett samarbete med Myrorna. De är otroligt stora på praktikplatser. Vi samarbetar med Beckmans. Borås textilhögskola har också visat intresse, säger Staffan Hjalmarsson.

Mode 3 startade som en skola för unga med framför allt invandrarbakgrund, som ett sätt att hjälpa dem in i en värld som inte är så lätt att få tillträde till. En målgrupp är nu ensamkommande.

– De har ofta en avancerad sömnadsverksamhet bakom sig. Jag tror det här kan förändra svenskt mode, det kommer människor som kan extremt mycket om mode och har kompetens som få har, säger Staffan Hjalmarsson.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Fakta Ungt mode/Mode 3″ tab_id=”1503313854017-038a380a-b475″][vc_column_text]

Ungt Mode startade 2013 och bytte i år namn till Mode 3 samtidigt som man växte till en skola årets alla dagar. Förutom Komvux startar man i år, tillsammans med Leksands Folkhögskola, kurser i handel och hållbarhet.

Genom hela utbildningen har man studiehandledare och lärare som hjälper en med studier och kontakter med arbetsgivare.Utbildningen berättigar till studiemedel.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Spara

Spara

Spara

Spara