Gråsossen utlovar samhällsbygge

Foto: Anders Löwdin

– Vi har varit strikta med de gemensamma resurserna, investerat i lägenheter och järnvägsunderhåll, i utbildningar som bidragit till att 150 000 fler kan gå till jobbet och i välfärdsverksamheter som gör att fler kan jobba. Därför har vi miljardöverskott i statens finanser. Nu kan vi göra stora nyrekryteringar i välfärden.

Det är beskedet när Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven håller sitt avslutande tal på Socialdemokraternas 39e kongress i Göteborg. Siktet är inställt på regeringens vårbudget som snart presenteras.

Det samhällsbygge Stefan Löfven målar upp handlar också om fler poliser, fler militärer fler sjuksköterskor, fler anställda i socialtjänsten och i äldreomsorgen.

– Vi slår ner mot terror och brott och bygger upp skolor och näringsliv, säger Stefan Löfven.

Att temat för kongressen har handlat om säkerhet och hårdare tag mot kriminalitet går igenom också i avslutningstalet. För att komma tillrätta med kriminalitet behövs det både fler poliser, fritidsaktiviteter och yrkesutbildning enligt Stefan Löfven.

– För den som bär vapen eller säljer knark är fängelset ett lämpligare ställe än fritidsgården, och då måste polisen kunna kliva in, säger Stefan Löfven.

På Socialdemokraternas kongress för fyra år sedan antogs målet om att Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet 2020.

– Därför skapar vi möjligheter genom kunskapslyft, en aktiv näringspolitik och massiva investeringar i bostäder och infrastruktur. Men vi ska också ställa krav, oavsett om du bott här hela livet, eller nyligen fick uppehållstillstånd: Sköt dig i skolan. Plugga till bristyrken. Gör din plikt, säger Stefan Löfven.

Det är enligt honom ”ett klassiskt socialdemokratisk budskap”

– Alla ska med. Men ingen ska åka snålskjuts.

Migrationspolitiken och frågan om hur tiggeriet ska bemötas har varit två stora frågor inför och under kongressen. I avslutningstalet konstaterar Stefan Löfven att permanenta uppehållstillstånd är det bästa för att personer som söker uppehållstillstånd ska kunna etablera sig i landet.

– Men vi vet också att Sverige inte kan gå före med att återinföra sådana tillstånd,
eftersom vi inte kan skilja oss så mycket från övriga Europa, säger han.

Hans lösning är därför att EU-länderna tar ett gemensamt ansvar för flyktingpolitiken och inte att det ansvaret lämnas till ett fåtal länder.

– Ihoptiggda pengar kan som mest ge mat för dagen, säger han i frågan om tiggeri.

Lösningen som han ser ligger i skärpta krav på tiggarnas hemländer så att de ger alla EU-medborgare ett ordentligt stöd.

– Därför måste vi också avsluta tiggeriet i Sverige. Arbetarrörelsen har alltid vetat att vägen ur misär aldrig går genom tiggeri. Den går bara genom arbete och social trygghet, säger han.

Om den tredje stora frågan, den om vinsterna i välfärden, slår Stefan Löfven fast att Socialdemokraterna tror på både valfrihet inom välfärden och att vinst aldrig kan vara drivkraften i svensk välfärd.

– Vinstjakten ska stoppas i hela välfärden. Skattebetalarnas pengar för vård, skola och omsorg ska gå till vård, skola och omsorg, säger Stefan Löfven och får en rejäl applåd.

Genomgående i talet är att Socialdemokraterna står för en politik som betonar både och, inte det ena eller det andra.

– Ibland kallas det lite skämtsamt för ”gråsossigt”. Jag har inget emot att bli kallad för gråsosse.

För mig är gråsossen den som vet den moraliska vikten av arbete, men också ser till att jobbet blir gjort.

Den som hugger in i sin vardag, precis så komplicerad och grå som den kan vara, men som alltid drivs av ett rött hjärta, säger han.

Med talet visar Stefan Löfven med tydlighet att det nu är samhällsbygge som gäller för Socialdemokraterna under resten av denna mandatperiod i och det kommande valet.

– Vi ska vinna striden om vad Sverige kan vara och ska bli. Vi kliver fram. Vi verkställer. Vi är beredda att skapa trygghet i en ny tid.