Nya partiledaren: ”Jag har tre prioriteringar”

Nominerad av samtliga partidistrikt valde kongressen enhälligt Magdalena Andersson till partiledare som redan innan morgondagens linjetal kunde avslöja sina tre prioriteringar i samhällsbygget.

– Jag är både hedrad och glad och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften men framförallt enormt taggad att leda vårt parti, säger Magdalena Andersson från partikongressens scen.

Magdalena Andersson pratade om den stolthet hon känner över Socialdemokraterna som parti som byggt ett starkt land att vara stolta över men att mycket måste göras även fortsatt.

– Jag tackade ja till att bli partiordförande för att jag vet att Sverige kan bättre och för att jag vet att vi socialdemokrater har lösningarna som vi står inför.

Partiledarens linjetal kommer att hållas på fredagen men redan under torsdagen valde Magdalena Andersson att berätta om sina tre prioriteringar:

– För det första, jag vill att vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

Nummer två är att Sverige ska leda klimatomställningen i världen, både för att kunna skapa långsiktigt hållbart samhälle med jobb i Sverige men också för att vara ett föredöme i Världen.

Nummer tre:

– Jag vill, nej jag kräver att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap och vi ska göra det på det sättet som vi socialdemokrater alltid har gjort. Vi ska säga det som krävs och göra det som krävs, steg för steg reform för reform, det sitter i vårt politiska dna.