Nya ministrar möter stora utmaningar

Den stora överraskningen bland ministerutnämningarna var nya utrikeshandelsministern Anna Hallberg, tidigare vice vd på statliga Almi Företagspartner.

Hon har bland annat varit engagerad i WomEngage, ett tvärpolitiskt initiativ för bättre förutsättningar för kvinnor att starta och driva företag.

Mer väntat var Ann Linde, som ny utrikesminister, och TCO:s ordförande Eva Nordmark som ny arbetsmarknadsminister.

Linde har ett stort internationellt kontaktnät inte minst med sin bakgrund som Socialdemokraternas internationella sekreterare.

Eva Nordmark har bland annat varit en stark förespråkare för höjd a-kassa och bevarad arbetsrätt. TCO har välkomnat avskaffad värnskatt. Två frågor som nu är i stöpsleven.

Nordmark var tidigare S-riksdagsledamot och ordförande i SKTF samt första kvinnan som ordförande i SSU Norrbotten.

– Jag vet Eva Nordmarks kapacitet. Och det är bra med en facklig erfarenhet, säger Stefan Löfven.

Alla tre nya ministrar tillträder i ett svårt läge. Hallberg har att tampas med hot om handelskrig och Brexit samt konjunkturnedgång, och Linde med  ökad säkerhetspolitisk spänning och högerpopulism.

Men mest utmanande läge har Eva Nordmark som får ta sig an en arbetsmarknadspolitik i stor omdaning. Arbetsrätten utreds, Arbetsförmedlingen är i kris med personal uppsagd, ett stort antal kontor ska läggas ned, och jobbmatchningen ska tas över av privata företag enligt Januariavtalet.

– Arbetsmarknadspolitikens roll handlar om att säkra svensk konkurrenskraft och den svenska omställningsförmågan. Det kommer att vara mitt fokus, säger Eva Nordmark vars första uppgift blir att rekrytera en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

– Jag är väldigt angelägen om att vi ska ha en träffsäker arbetsmarknadspolitik. Att vi formar den på ett klokt sätt och att reformarbetet fortsätter.

Utrikespolitiken ligger fast, det gäller även den feministiska inriktningen, förklarar utrikesminister Ann Linde som även talar sig varm för vikten av en bred nationell uppslutning.

– Vi lever i en tid av stor osäkerhet. Demokratin är på tillbakagång. Vi ser globala hot torna upp sig. Min roll blir att föra fram en utrikespolitik för fred, frihet och säkerhet. Vi stärker också vår trygghet här hemma genom en vår utrikespolitik.

Sverige ska fortsätta kämpa för kärnvapen nedrustning, enligt Linde, även om inte Sverige skrev på FN-konventionen.

Om Nordmark och Linde har lång erfarenhet från det socialdemokratiska partiet så är Hallberg ett helt oskrivet kort politiskt. Hon har inte varit tidigare S-medlem. Känt är att Hallberg är sambo med tidigare S-ministern Anders Sundström.

Anna Hallberg tar alltså över utrikeshandelsministerposten från Ann Linde. Hon kommer även att ansvar för de nordiska frågorna.

– Mitt första sommarjobb var på Saab i Trollhättan och där såg hur oerhört viktiga jobben är för individen, för orten och för samhället. Det och mina erfarenheter från näringslivet, vad som krävs för att företag ska kunna investera, skapa jobb är något som jag bär med mig nu i min nya roll, säger Hallberg.