Ny bok om hemligheterna bakom Arbetsförmedlingen 

Johan Berg har skrivit en granskande bok om Arbetsförmedlingens omvandling. Foto: Alexander Bygdén/AIP och skärmdump från boksamtal på Arena idés Facebooksida.

I en ny bok berättar arbetsförmedlaren Johan Berg det han menar är sanningen om Sveriges mest kritiserade myndighet.

När 4 500 anställda på Arbetsförmedlingen varslades om uppsägning och nedläggningen av hundratals lokalkontor började under 2019 klev arbetsförmedlaren Johan Berg in i debatten på tidningarnas insändarsidor. 

Den tid som följer är stormig för Johan Berg, förutom att förflyttas inom myndigheten så anklagas han för att vara allt ifrån Arbetsförmedlingens inofficiella talesperson till Socialdemokraternas hemliga opinionsbildare. 

– Men jag var hela tiden väldigt tydlig med att understryka att jag deltar i debatten som privatperson, säger Johan Berg under ett samtal om boken i Arena idés regi. 

Tre år efter att Johan Berg börjat skriva har det hunnit bli ungefär 60 debattartiklar som blivit grunden till den bok han nu gett ut. 

– Den vanligaste frågan jag fått är om jag verkligen får skriva en bok som statsanställd men det finns regler för bisysslor. Jag har en skyldighet att anmäla tillarbetsgivaren om jag har en bisyssla och arbetsgivaren godkände med hänvisning till yttrandefriheten. Men jag är inte ensam om att ge ut en bok, det finns flera exempel från till exempel Polisen, säger Johan Berg. 

Han tror att mycket av det som skrivs om Arbetsförmedlingen blir snårigt eftersom det är speciellt att jobba i en politiskt styrd organisation och speciellt inom Arbetsförmedlingen. 

– Det har beskrivits som Sveriges mest kritiserade myndighet. 

I boken reder Johan Berg ut en hel del felaktigheter som florerat i debatten både kring vad myndigheten kostar och kring jämförelser med till exempel Australien som framhållits som ett föredöme i privatiseringen. 

– Svenskt näringsliv har sedan 2010 varit pådrivande för en fullskalig privatisering av matchningsverksamheten, säger Johan Berg som ett av exemplen på vilka som driver på debatten kring privatiseringen. 

Johan Berg menar att även om det förekommit en hel del förändringar tidigare inom myndigheten så är denna genomgripande omvandling, som fortfarande pågår, ett epokskifte. 

– Kollegor berättade för mig att det var förändringar efter varje val men det som hände i och med 2019 skapade orolighet de aldrig tidigare upplevt.