Nu kan du lova att rösta

Daniel Lindblom, kyrkopolitisk ombudsman berättar att fokus inför kyrkovalet är engagemang via dator och internet.

Med digitala val-löften hoppas Socialdemokraterna mobilisera väljare till kyrkovalet. 

Inför kyrkovalet lanserar Socialdemokraterna en webbtjänst där du kan fylla i din mejladress med ett löfte om att du ska rösta i kyrkovalet eller att du ska ta med en vän och rösta. 

– Vi har haft liknande löften tidigare för mobiliseringen men nytt i den här valrörelsen är den tekniska lösningen som gör att vi samlar mejladresser så att vi kan peppa med tips och nyheter hela vägen fram till valdagen, säger Daniel Lindblom, kyrkopolitisk ombudsman. 

Förutom pepp inför att rösta kan den som anmäler sitt löfte få tips om små och enkla sätt att engagera sig. 

– Vi vill sänka trösklar, du ska kunna hjälpa till efter din förmåga och det kanske enklaste sättet är att ta med någon att rösta, antingen någon som annars inte skulle röstat eller kanske någon som själv har svårt att ta sig till lokalen och till exempel behöver skjuts, säger Daniel Lindblom. 

Fokus på ringkvällar 

I övrigt kommer stort fokus av medlemsengagemanget att ligga på ringkvällar för att mobilisera väljare som ligger nära Socialdemokraternas värderingar. 

– Vi måste mobilisera så många väljare vi kan att gå och rösta, det här är en aktivitet som även den som själv inte har rösträtt i kyrkovalet kan hjälpa till med, säger Daniel Lindblom. 

Han berättar att organisationen spänner bågen högt och hoppas på röstdeltagande i nivå med förra kyrkovalet. 

– 2017 var det ett rekordår med ett röstdeltagande som vi inte sett sedan 50-talet. Då hade vi draghjälp av att SD mobiliserade stort vilket också fick Socialdemokrater att inse vikten av att rösta i kyrkovalet. I år har vi också väldigt många kandidater på lista och känslan är att organisationen lokalt har bättre förutsättningar än 2017 i valarbetet så vi hoppas på ett bra resultat, säger Daniel Lindblom. 

Även om mycket av klassigt kampanjande med rosutdelning och dörrknackning fallit bort på grund av pandemin tror Daniel Lindblom att det finns ett stort sug att kampanja. 

– Förhoppningsvis kan vi genom att visa på hur lätt det är att engagera sig hitta ännu fler som vill bli aktiva, säger Daniel Lindblom. 

Här kan du göra ditt kyrkoval-löfte: 

https://www.socialdemokraterna.se/s-i-svenska-kyrkan/engagemang/tamednagontillvalet2021 

https://www.socialdemokraterna.se/s-i-svenska-kyrkan/engagemang/kyrkovalslofte-2021