Nina Wadensjö: Snart helt normalt med rökfria lekplatser

Barn i sandlåda

När jag var liten och besökte någon vuxen släktings arbetsplats så röktes det. Och det röktes rejält, det var så att man fick skära sig genom rökdimmorna inne på kontorsrummen, fikarummen och i föreläsningssalarna. Först 1993 instiftades en ny tobakslag som innehöll rätten till rökfri arbetsmiljö.

När jag gick i skolan fanns det självklart rökrutor för de elever som rökte, lärarna kunde röka i lärarrummen. Att ordna rökrutor för eleverna förbjöds så sent som 1994.

När jag åkte tåg fanns det rökkupéer, och på flygen röktes det. SAS gjorde sina inrikesflyg rökfria 1988, 1997 infördes motsvarande för flyg inom i EUs medlemsstater och först år 2000 förbjöds rökning på X2000-tågen.

”…det tog inte lång tid innan det kändes helt bisarrt att det varit tillåtet att röka på krogen.”

2005 kom den lagändring som var mest ifrågasatt och omdebatterad – rökförbud på krogen. Det var den dåvarande folkhälsoministern Morgan Johansson (i dag justitieminister) som drev igenom det i hård motvind. Men det tog inte lång tid innan det kändes helt bisarrt att det varit tillåtet att röka på krogen.

Plötsligt slutade kläder och hår att lukta rök efter en kväll ute. Maten man betalade för smakade som den skulle. Men den viktigaste vinsten var förbättringen av arbetsmiljön för de restauranganställda som slapp att ständigt vistas i tobaksrök. Bara sex månader efter det att förbudet infördes tyckte nästan nio av tio tillfrågade att det var bra.

Nu är det dags igen. Från och med 1 juli är det slutrökt på landets uteserveringar. Lagen gäller dessutom även perronger, busskurer, idrottsplatser, entréer till butiker och – kanske viktigast av allt – lekplatser, som ska vara rökfria från och med nu.

”Det nya förslaget har mött ett visst motstånd, några hävdar att det är onödigt förmynderi att lägga sig i rökning utomhus.”

Det nya förslaget har mött ett visst motstånd, några hävdar att det är onödigt förmynderi att lägga sig i rökning utomhus.

Men är sådana här förbud bara exempel på svensk präktighet som andra länder skrattar åt? Nej, Sverige är inte ens först. Redan 2011 införde Spanien hårda lagar om rökförbud på bland annat lekplatser och uteserveringar, med höga bötesbelopp för den som bryter mot lagen. Så att motsvarande lagstiftning införs i Sverige, ett land som säger sig värna om folkhälsan, är inte konstigt. Det tar nog inte lång tid innan det anses vara normalt att inte röka på lekplatser och i busskurer.

Rökningen snävas sakta men säkert åt. Men om man nu värnar om folkhälsan borde man nog tänka ännu lite längre. Alkoholen orsakar stora folkhälsoproblem, men där går utvecklingen snarast i motsatt riktning. Alkohollagstiftningen i Sverige är visserligen fortfarande strikt, men monopolet angrips regelbundet från olika håll. I den överenskommelse som regeringen gjorde med C och L finns till exempel en utredning om gårdsförsäljning av alkohol med.

”Folkhälsofrågorna måste stå högt på dagordningen och det rör långt mycket mer än tobak och alkohol.”

Folkhälsofrågorna måste stå högt på dagordningen och det rör långt mycket mer än tobak och alkohol. Att försvara och bygga ut vaccinationsprogram, tandvård och att motarbeta såväl antibiotikaresistens som ett växande vetenskapsförakt hör till de verkligt viktiga insatserna regeringen kan göra. Andra stora samhällsproblem kring hälsa är övervikt och psykisk ohälsa. Det saknas dessutom lagstiftning om vem som får utföra medicinska skönhetsingrepp, en nästan helt oreglerad marknad just nu.

Det finns mycket att göra för regeringen, det politiska arbetet tar aldrig slut. Det är ju lite det som är charmen med det hela…