Nina Wadensjö: Grönt ljus för regeringens budget

Aktuellt i Politikens chefredaktör ger regeringens budget grönt ljus

Ofta är jag ensam kvar på trottoaren när alla andra rusar vidare. Jag väntar, otåligt, på att det ska växla till grön gubbe. Jag känner mig lite pinsam, som en dinosaurie, eller åtminstone en utrotningshotad art.

I Köpenhamn känner jag mig däremot alltid hemma, det är en stad där alla väntar in att ljuset ska slå om. När svenskar travar över gatan mot röd gubbe möts de av ilskna blickar och högljudda suckar.

Beror det på min uppväxt i en mindre stad som bara hade en enda grön gubbe när jag var barn? Beror det på mitt danska ursprung? Beror det på att jag är avslappnad och loj?

Nej, jag tror det beror på att jag är väldigt mycket socialdemokrat, en sån som tror på att lagar är till för att följas och att samhället mår bra av att vi alla samarbetar. Man står i kö. Man väntar på sin tur. Man delar med sig. Man gör sitt bästa. Både plikt och rätt, helt enkelt.

dinosaurus rex i grön lövskog

Nina Wadensjö känner sig som en dinosaurie när hon inväntar grön gubbe vid övergångsställen.

[dropcap]N[/dropcap]u har den sista budgeten för den här mandatperioden presenterats. Det görs i ett läge där Sverige har en av de högsta tillväxttakterna i Europa, där arbetslösheten minskar och ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 14 år och där vi betalar av på statsskulden så att den är den lägsta sedan 1970-talet.

[blockquote author=”” pull=”pullleft”]”Det känns faktiskt nästan som min egen barndoms gyllene tillväxtår när jag läser vad som ska göras.”[/blockquote]Det känns faktiskt nästan som min egen barndoms gyllene tillväxtår när jag läser vad som ska göras. Man rättar till och löser problem. Som till exempel det självklara i att pensionärer inte ska betala högre skatt än andra – nu tas äntligen ett stort kliv i rätt riktning. Eller att barnbidragen måste höjas – för alla – för att hänga med sin tid.

Och att de som har det motigast ska få extra stöd för att få ett bättre liv. Dessutom är det en budget med tydliga satsningar för att fler ska kunna gå en utbildning som leder till jobb, att enmansföretag ska våga anställa, att hela landet ska leva och utvecklas. Det andas framtidstro och optimism, det skapar tillit i samhället.

[dropcap]D[/dropcap]et är lätt hänt att den stora debatten om budgeten bara handlar om skatter och de tre stora områdena jobb, skola och vård. Men att bygga ett bättre samhälle kräver oändligt många olika byggstenar, som till exempel trygghet, lag och ordning. Både polisen och försvaret får rejäla och välbehövliga förstärkningar.

Men även i de små – men ack så viktiga – detaljerna märks omtanken om det som är vårt gemensamma, reglerna som formar ett samhälle. Till exempel en satsning på fler alkobommar i våra hamnar. En rejäl budgetökning till Tullverket för att bekämpa smuggling av knark, vapen, sprit och tobak. Till det kommer höjda punktskatter vid illegal införsel av alkohol för att få bukt med så kallade spritbussar.

[blockquote author=”” pull=”pullright”]”Det är en stark budget, den inger framtidstro och den får mig att tro på det välordnade samhällets styrka i en tid där misstron lätt kan nästla sig in.”[/blockquote]För mig som väntar på grön gubbe är det just denna omsorg om detaljerna som känns så hoppingivande. Det är en stark budget, den inger framtidstro och den får mig att tro på det välordnade samhällets styrka i en tid där misstron lätt kan nästla sig in.

Nu levereras resultat!

(För alla er som nu upprört hävdar att det är tillåtet att gå mot röd gubbe vill jag gärna påpeka att det är en missuppfattning. Det är nämligen fortfarande olagligt, däremot utdöms numera ingen bot. Orsakar du däremot en olycka när du går mot rött kan du dömas för vårdslöshet i trafik.)

 

 

Spara