Moderaterna och Liberalerna borde skämmas

Det finns inga enkla lösningar när det gäller neuropsykiatriska funktionshinder. Bild: Gerd Altmann.

Moderaternas och Liberalernas utspel om ADHD och ordningskontrakt i skolan visar bristerna i deras förståelse för de verkliga problemen.

För mig som förälder till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), i form av autism och ADHD, har det kommit två förslag den senaste tiden som har fått mig att bli både arg, ledsen och uppgiven.

Snabbtest för ADHD i utsatta områden ska minska gängkriminaliteten enligt Moderaterna. Vilken syn har de egentligen på personer med NPF? Alla som har ADHD blir inte gängmedlemmar eller kriminella. Alla brott i Sverige begås inte av människor med NPF. De flesta som är med i gäng är väl killar om jag förstått det rätt. Betyder det då att flickor som kanske har NPF i utsatta områden inte ska snabbutredas och får vänta i flera år på korrekt diagnos, precis som alla vi andra i icke utsatta områden? Och de med autism som inte går att medicinera bort, ska de inte snabbutredas då eftersom det inte finns någon quickfix för att lösa det ”problemet”? Jag undrar också vem som ska utföra dessa snabbtest?

Alla NPF-föräldrar vet att det är brist på personal på BUP och att det är oerhört svårt att få tag på någon för att få hjälp. Ska vi som inte bor i utsatta områden få vänta ännu längre på utredningar och stöd eller hur är det tänkt att det ska gå till?

Ordningskontrakt mellan skola, elev och föräldrar som kan leda till straff om det inte följs kom från Liberalerna. De har troligen aldrig hört begreppet att barn gör rätt om de kan och beter sig, bara de får rätt förutsättningar. Deras förslag skulle antagligen innebära att vi skulle bryta kontraktet och straffas när vår dotter fick utbrott i skolan för att hon inte orkade mer, när hon inte tog sig dit överhuvudtaget eller när hon vägrade gå in efter rasten på grund av någonting hon inte kunde förklara. Ska man straffas för att man är född med en funktionsnedsättning?

Jag skulle även vilja veta om och hur skolan ska betala för deras kontraktsbrott som har pågått i alla år mot barn med NPF. När de inte lyckas skapa en miljö som gör att våra barn orkar vara där, vem ska betala då, eller är de här kontrakten bara straffskyldiga åt ett håll?

Det går inte att tvinga fram ett önskat beteende. Tro mig, vi har försökt.

Tänk vad smidigt det hade varit för oss som kämpat i många år för att få rätt hjälp till våra barn om det bara hade varit ett snabbtest vid fem års ålder som varit lösningen. Så mycket kamp och oro vi hade sluppit. Och tänk om ett kontrakt hade gjort att dotterns alla svårigheter med skolmiljön försvunnit. Så smidigt det hade varit! Att vi inte hade tänkt på det tidigare!

Det är ju just det vi har gjort. Vi har tänkt tidigare. Vi vet att det inte finns någon enkel lösning gällande NPF. Det går inte att tvinga fram ett önskat beteende. Tro mig, vi har försökt. Vi NPF-föräldrar kämpar dygnet runt för att våra barn ska få rätt stöd. Att få sådana här förslag utkastade känns som ett slag i ansiktet och en skymf mot allt vi gör för att våra barn ska orka gå till skolan. Gör om, gör rätt.

Det vore klädsamt om Moderaterna och Liberalerna skämdes lite för sin ignorans gentemot alla NPF-föräldrar.

Lotta Lundh är författare och mamma till barn med autism, ADHD och ADD, medlem i Attention och Autism- och Aspergerförbundet.

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.