Moderater försvarar Östling efter skatteparadisgrodan

I Panamaläckan avslöjades att två M-ledamöter undanhöll pengar från skatt utomlands, samtidigt som de satt i skatteutskottet, vilket fick finansministern att ifrågasätta Moderaternas skattemoral.

När nu Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling får kritik för att placera pengar i skatteparadis med kommentaren ”Vad fan får jag för pengarna?” går många moderater ut och försvarar Östling.

AiP har gått igenom M-riksdagsledamöter sociala mediekanaler. Inte en enda av 83 ledamöter, utöver partiledningens officiella kritiska kommentarer, kritiserar Östlings skatteupplägg.

– Det är ett problem med det svenska skattesystemet, att det är så vansinnigt höga skatter i det här landet, sa Leif Östling i SVT.

– Det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?

Både LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och finansminister Magdalena Andersson (S) är kritiska.

– Det vi ser är en global finansiell elit som tycks lägga mycket tid och kraft och pengar på att undvika betala skatt. Det är farligt, för det undergräver tilliten i våra samhällen, säger Magdalena Andersson till SVT.

Men i sociala medier är det många moderater som försvarar Östling.

Som riksdagsledamoten Jan Ericson (M),

riksdagskollegan Maria Abrahamsson (M),

Täbys riksdagsledamot Erik Andersson (M),

Istället är det många M-riksdagsledamöter som ifrågasätter SVT och public service. Några av dem sprider även motbilder där Margot Wallström hängs ut som skattesmitare.
”UGs hantering och finansministerns är under all kritik”, förklarar Maria Stockhaus (M) Wallströmbilden på Facebook.

I den förra läckan, Panamadokumenten som avslöjades 2016, visade SVT att två M-riksdagsledamöter, Walburga Habsburg Douglas och Marianne Kierkemann, samt Carl Bildts kabinettssekreterare på UD, Frank Belfrage, haft obeskattade tillgångar utomlands.

AiP kunde visa att båda M-ledamöterna samtidigt som de undanhöll pengar från beskattning hade partiets uppdrag att utforma lagstiftning i skatteområdet i skatteutskottet.

Läs mer: AiP / Satt i skatteutskottet – smet från skatten

Kierkemann motionerade bland annat med kritik mot den särskilda inkomstskatten för svenskar bosatta utomlands.

– Det här aktualiserar frågan hur det egentligen är ställt med Moderaternas moral i frågor om skattefusk och fiffel. Och vad gör de för att räta ut frågetecknen kring skattemoralen i den moderata riksdagsgruppen, sa finansminister Magdalena Andersson (S) till AiP.

Jonas Sjöstedt (V) angrep dåvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra i SVT:s partiledardebatt.

– Är det bara vissa brott ni bryr er om? Är ni ett parti för skattesmitare? undrade Sjöstedt.

Men Kinberg Batra vägrade svara:
– Jag trodde vi skulle prata om tryggheten i utsatta områden. Inte som Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt börja prata om skatterna hela tiden.

Läs mer: AiP / Kinberg Batra vägrade svara om M-skattemoralen

De borgerliga debattörer som försvarar Östling framhåller att han inte gjort något olagligt, medan kritikerna lyfter fram moralen.

Det som fick den nyutnämnda handelsministern Maria Borelius (M) att avgå 2006 var att det avslöjades att familjens sommarhus i Skåne ägdes via ett brevlådeföretag i skatteparadiset Jersey.

 

Uppdaterat 171120: När SVT avslöjar att Östling har över 30 miljoner i bolag i Malta och Luxemburg och undrar ”vad fan får jag” för skattepengarna går M ut med en kommentar från skattetalespersonen Cecilia Widegren. Hon vill inte kritisera Östlings uttalande, men vill se åtgärder för att ”bekämpa undanhållande av skatter och för att stärka skattemoralen”.

Dagarna efter får den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson frågor och markerar tydligare.

– Hela vår välfärd bygger på att alla som bor här, vare sig man har en hög eller låg inkomst, ska betala skatt i Sverige, säger Elisabeth Svantesson till SVT.

– Östling uttrycker sig på ett sätt så att man kan ifrågasätta hur han ser på vår skyldighet att finansiera saker gemensamt och varför man betalar skatt, säger Kristersson till Aftonbladet.

Partiledningens officiella kritik ska dock ställas mot 31 riksdagsledamöter som markerar att de anser kritiken mot Östling som djupt orättvis och bara ett bevis på SVT:s vänsteragenda eller socialdemokratiskt hyckleri och en orimlig skattepolitik.

Spara

Spara

Spara