Satt i skatteutskottet – smet från skatten

De två moderata riksdagsledamöter som avslöjats att ha undanhållit obeskattade tillgångar utomlands, Walburga Habsburg Douglas och Marianne Kierkemann, satt samtidigt i riksdagens skatteutskott.

– Vad gör de för att räta ut frågetecknen kring skattemoralen i den moderata riksdagsgruppen, undrar finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansministern sätter nu press på Anna Kinberg Batra om skattemoralen i Moderaternas riksdagsgrupp.

– Jag vill inte antyda att Moderaterna är ett parti för skatteflyktingar. Men de kan ju ha blivit infiltrerade av den gruppen, sa Magdalena Andersson syrligt på Första maj.

Det var i mars som SVT avslöjade att två tidigare M-riksdagsledamöter, Walburga Habsburg Douglas och Marianne Kierkemann, samt Carl Bildts kabinettssekreterare på UD, Frank Belfrage, haft obeskattade tillgångar utomlands och begärt självrättelse hos Skatteverket.

Läs mer: AiP / Alliansens UD-chef fick hyreskontrakt av kungen

AiP:s genomgång av M-ledamöternas uppdrag visar att Walburga Habsburg Douglas (M) var suppleant i skatteutskottet 2006–2010. Samtidigt som hon undanhöll pengar från beskattning hade hon partiets uppdrag att utforma lagstiftning i skatteområdet.

Även Marianne Kierkemann (M) var under 2011 suppleant i skatte­utskottet. Hon motionerade bland annat med kritik mot den särskilda inkomstskatten för svenskar bosatta utomlands. Samtidigt hade hon en egen obeskattad förmögenhet utomlands.
– Anledningen var från början att jag inte visste om det och när det sedan kom så visste jag inte hur jag skulle hantera det, sa Marianne Kierkemann till SVT.

– Det här aktualiserar åter frågan hur det egentligen är ställt med Moderaternas moral i frågor om skattefusk och fiffel. Och vad gör de för att räta ut frågetecknen kring skattemoralen i den moderata riksdagsgruppen säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Anna Kinberg Batra var tidigare gruppledare i riksdagen. Magdalena Andersson frågar nu hur mycket M-ledaren kände till och huruvida hon tänker vidta några åtgärder.
– Det är mycket anmärkningsvärt att Moderaternas nuvarande ledning inte vill kommentera hur de se ser på sina tidigare kollegors tvivelaktiga beteende.

Moderaternas egen brevlådeaffär

Moderaterna hade en egen brevlådeaffär.

Den dåvarande handelsministern Maria Borelius tvingades avgå när det avslöjades att familjens sommarhus i Skåne ägdes via skatteparadiset Jersey.

Skattemoral är en het fråga efter att Panama-skandalen avslöjades. Där finns misstänkta kopplingar till världsledare som Kinas Xi Jinping, Egyptens Hosni Mubarak, Libyens Muammar Khadaffi och Syriens Bashar al-Assad.

Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson är den högst uppsatte politikern som har tvingats lämna sin post. Även Spaniens industriminister Jose Manuel Soria har avgått på grund av Panamadokumenten.

Men faktum är att alliansregeringen i Sverige redan 2006, tio år före Panamaavslöjandet, hade ett statsråd, handelsminister Maria Borelius (M), som fick avgå på grund av ett brevlådeföretag. Även om ledande moderater brukar säga att hon tvingades bort för att hon inte hade betalt TV-licensen.

Borelius erkände vid tillträdet svart barnflicka och städhjälp. Men när hon förklarade att anledningen till de svarta lönerna var att hon ”inte hade råd” att betala vitt började medierna granska hennes och sambon Greger Larssons ekonomi och fastighetsinnehav.

Borelius och Larsson hade enligt Expressen tjänat 16,7 miljoner kronor under tiden med svart arbetskraft. Samtidigt visade det sig att parets sommarvilla i Skåne ägdes via brevlådeföretaget Full Moon Investments Limited på den brittiska skatteparadisön Jersey. Ett bolag som i sin reklam lovade hjälp med att ”bilda skattebefriade bolag”. Det fanns även en lägenhet i Cannes som ägdes via Jersey.

Fastigheterna stod på sambon men dagen efter avslöjandet meddelade Fredrik Reinfeldt att Borelius avgår.