Mitt i dramatiken – Johan Büser (S) var på Drottninggatan

Foto: Johan Flanke, fri publ

Riksdagsledamoten Johan Büser (S) kom till Drottninggatan i Stockholm någon minut efter att den kapade lastbilen kört in i Åhlénsbutiken.

– Det var kaos. Jag såg skräckslagna människor och en man som blödde mycket från munnen eller ansiktet. Det var människor som gav första hjälpen och skadade eller omkomna personer som hade täckts över med någon presenning, säger han.

Johan Büser, riksdagsledamot från Göteborg kollade på sin mobiltelefon när man kom till Drottninggatan från Hötorgets T-banestation. Klockan var 14.56. Han var sen till en bokad tid som han hade klockan 15.00 på Apelbergsgatan, en tvärgata till Drottninggatan.

– Planen var att jag skulle ha gått dit via Drottninggatan, men jag blev sen. Jag bestämde mig i stället för att ta tunnelbanan från Gamla stan för att hinna, men missade det första tunnelbanetåget som kom precis. Jag tog i stället nästa tunnelbanetåg till Hötorget, säger han.

I dag är han tacksam för att han inte gick eller hann med det första tunnelbanetåget. Det första larmet om attentatet kom till larmcentralen tre minuter innan han själv kom till attentatsplatsen.

– Det såg förfärligt ut på Drottninggatan. Det är ofattbart att inte fler skadades eller omkom, säger han.

Sedan kom ambulanser och piketpoliser snabbt till platsen. Johan Büser tog sig därifrån ringde familjemedlemmar och berättade att han var oskadd och tog sig till en kompis arbetsplats i närheten.

– Det är otroligt hur en enskild händelse kan sätta samhällsfunktioner ur spel och hur sårbart samhället är, säger han.

Büser blev kvar på kompisens arbetsplats innanför avspärrningen under kvällen.

– Jag tänkte på händelserna i Oslo och på Utöya. Då var sprängningen i centrala Oslo ett sätt för att avleda polisen. Min fundering var om det skulle hända något mer.

När avspärrningen hade hävts tog han sig till sin riksdagslägenhet, men sov hos kompisen i natt.

– Jag är orolig för att attentatet kommer att leda till ökad polarisering i samhället, att vi kommer att känna oss mer otrygga på gator och torg och att vårt öppna samhälle står under hot. Samtidigt har det visats så mycket kärlek och gemenskap under dessa timmar som har gått sedan dådet. Det ger hopp och tröst i det mörka, säger Johan Büser.

Tanken var att han skulle ha tagit tåget från Stockholm och hem till Göteborg senare under fredagseftermiddagen för att vara med på Socialdemokraternas kongress. Den resan har i stället blivit av nu under lördagen.