Migrationspolitiken slår fel

Samtidigt som vi utvisar ”svenskar” av annat etniskt ursprung därför att de inte har fast jobb importerar vi arbetskraft från andra länder. Politiskt ologiskt, skriver Laila Edholm (S), Falun.

Jag är för reglerad invandring. Men den nuvarande migrationspolitiken leder till fullständigt galna beslut. Här ett exempel.

En ung man slutade gymnasiet för ett par år sedan. Han har bott i Sverige med sin familj i cirka tio år, föräldrar och tre syskon med ursprung i Syrien. Hans föräldrar har permanent uppehållstillstånd, hans 14-åriga syster är svensk medborgare. Men en yngre syster som går i gymnasiet, han själv och en äldre bror har tidsbegränsat uppehållstillstånd. Han talar perfekt svenska, har fått svensk utbildning sedan 12-årsåldern, fick komplettera sitt engelskabetyg via vuxenutbildning för att få fullständigt betyg samtidigt som han jobbade. Han har haft arbete ända sedan han slutade gymnasiet. Just nu har han två jobb som timanställd, i butik och inom hemtjänsten. Men han har inte längre asyl utan har hamnat i gruppen arbetskraftsinvandrare. Med krav på viss lön för att få stanna. Och 29 år är genomsnittsåldern för att få ett fast jobb i Sverige. Han är myndig och bedöms helt utan hänsyn till att hela hans familj bor här. 

I Dalarna har vi arbetskraftsbrist. I min kommun ligger arbetslösheten på cirka 5 procent. Under tillväxtåren fick många jobb, även invandrare. Andelen personer med försörjningsstöd ligger på 1,1 procent, cirka 600 personer.  40 procent av dessa är personer med sjukintyg, utförsäkrade från Försäkringskassan. Långtidsarbetslösheten är hög bland de arbetslösa och omfattas av +50 och funktionshindrade. 70 procent av de arbetslösa har fel utbildning eller låg utbildning. I Falu kommun har vi just nu fler pensionärer än personer i förvärvsarbetande ålder. Av 1200 arbetslösa är 500 funktionshindrade svenskar varav 300 har jobb med lönebidrag. Ytterligare 200 är svenskar. Därutöver har vi 500 arbetslösa inom etablering eller efter etablering, som kvotflyktingar med omfattande psykiska skador och många kvinnor som har mycket låg utbildning. Under åren av tillväxt har allt fler till slut ändå fått jobb. 

Samtidigt som vi har anhöriginvandring utvisar vi de unga vi behöver och skiljer dem från sina familjer som får bo kvar.

Laila Edholm

Samtidigt som vi utvisar ”svenskar” av annat etniskt ursprung därför att de inte har fast jobb importerar vi arbetskraft från andra länder, vilka hamnar i kulturkrockar på arbetsplatser därför att de kommer från länder med ett annat ledarskap. En mig närstående person ordnar nu kulturkurser för arbetskraftsinvandrare för att lära dem hur en svensk arbetsplats fungerar.

Samtidigt som vi har anhöriginvandring utvisar vi de unga vi behöver och skiljer dem från sina familjer som får bo kvar?! Befolkningsutvecklingen i Dalarna är negativ.

För min del är det helt ologiskt att en hederlig ungdom ”ratas” av samhället. Han vill studera vidare till polis eller jurist. Men kan inte på grund av tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Varför i hela världen behandlar vi nya svenskar på det här sättet samtidigt som vi importerar arbetskraftsinvandrare? Och vad tror beslutsfattare inom S blir konsekvensen av denna idiotiska migrationspolitik? 

Laila Edholm (S)
vice ordförande arbetslivs- och socialnämnden, Falu kommun

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.