Debatt: Markera tydligt mot Israels politik

Bild Shuhada street: Youth against settlement

Bild Shuhada street: Youth against settlement

[vc_row][vc_column][vc_message]Det här är en debattartikel eller en krönika. I dessa artiklar är det skribenten som står för innehållet. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media[/vc_message][vc_column_text]

Sverige måste tydligare markera mot de israeliska bosättningarna på den ockuperade Västbanken. Det skriver företrädare för Svenska Palestinakommittén och Palestinagrupperna i Sverige.

När Donald Trump utsåg David Friedman till USAs ambassadör i Israel tog den olagliga israeliska koloniseringen av Västbanken ny fart. Friedman är entusiastisk anhängare av Israels bosättarpolitik och vill flytta USAs ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Lyckas han blir det mycket svårare att urskilja en fredlig väg till en rättvis fred.

Men än finns hopp. I nästa vecka får Göteborg besök av den palestinsk ungdomsdelegation Youth Against Settlements, YAS, från staden Hebron på den av Israel ockuperade Västbanken. YAS kämpar mot den israeliska ockupationen. Icke-våld är kärnan i deras arbete.

Hebron är den näst största palestinska staden på Västbanken med 200 000 invånare. I stadens historiska centrum där 35 000 av palestinierna lever har runt 700 israeliska bosättare lagt beslag på palestinska hus, beskyddade av tre gånger så många israeliska soldater.

Palestinierna i denna del av Hebron utsätts dagligen för trakasserier från beväpnade bosättare. Många har tvingats stänga sina affärer, och det dagliga livet saboteras av soldaternas husundersökningar och våld från bosättarna.

En av de äldsta gatorna i centrum, Al Shuhada Street, tidigare en blomstrande affärsgata, är nu närmast öde. Butikerna är stängda och palestiniernas tillträde till gatan kraftigt beskuren.

”Breaking the silence”, en organisation av israeliska soldater, har vittnat om den israeliska arméns brutalitet gentemot den palestinska befolkningen i Hebron.

Roten till det onda, ockupationen, måste få ett slut. Nyligen fördömde FNs säkerhetsråd Israels bosättningar på ockuperad palestinsk mark som olagliga. Enligt FN innebär Israels politik ett allvarligt hinder för att uppnå en tvåstatslösning.

Sverige kan och måste tydligare markera mot Israel att vi inte accepterar ockupationen. Vi måste ge vårt stöd till dem som kämpar för sin rätt att leva fullvärdiga liv i sitt eget land.

Gert Gelotte, styrelseledamot i Svenska Palestinakommittén
Eva Hammad, Kristian Svenberg, Palestinagrupperna i Sverige

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][thb_notification]Fotnot: Tisdagen 21 februari arrangerar Palestinagruppen i Göteborg ett öppet möte i Viktoriahuset, Linnégatan 21, kl. 19, där företrädare för Youth Against Settlement, YAS, visar film och diskuterar situationen i Hebron på Västbanken.[/thb_notification][/vc_column][/vc_row]

Spara

Spara