Mamman: De förstörde flickan hon var!

– Hon tar sina antidepressiva piller för att kunna sova. Hon har panikattacker. Hon har flera gånger velat begå självmord.

Det berättar mamman till den våldtagna gravida tioåringen i Paraguay som förvägrades abort.

Fallet väckte starka känslor internationellt 2015. Nu skakar den Kristdemokraterna i EU-valrörelsen. Och avslöjar partiernas olika syn på mänskliga rättigheter.

Kritiken är mycket hård mot Lars Adaktusson (KD) som röstat nej till abort 22 gånger under sin tid EU-parlamentet. Adaktusson röstade som ende svensk 2015 nej till en resolution som kritiserade Paraguays stränga lagar som förbjuder abort även vid våldtäkter och incest. Detta sedan regeringen vägrat tillåta en tioårig flicka, som blivit våldtagen av sin styvfar, att göra abort.

Flickan uppsökte sjukhuset i Asunción med magsmärtor 21 april 2015. Hon konstaterades gravid i 21:a veckan. Hon var bara tio år, våldtagen av sin styvfar. Mamman bad förgäves om att låta sin dotter genomgå abort. Flickan var elva år när hon födde sitt barn.

Mamman blev själv häktad i två månader, och attackerad av andra fångar, misstänkt för att ha brustit i sin vårdnadsplikt.

Fallet fick stor internationell uppmärksamhet. Människorättsorganisationer rasade mot behandlingen. Människorna i Paraguay delades i två läger med stora demonstrationer.

– De fysiska och psykologiska effekterna av att tvinga denna unga flicka att genomgå en oönskad graviditet är jämförbart med tortyr, sa Guadalupe Marengo vid Amnesty International enligt SVT.

– Vi är helt emot att avbryta graviditeten, förklarade Paraguays hälsominister Antonia Barrios.

EU-parlamentet beslutade om en starkt skriven resolution mot Paraguay. Med hänvisning till FN:s konvention mot tortyr och uppmanades landet att se över sin abortlagstiftning.

Detta röstade Lars Adaktusson (KD) alltså nej till.

Adaktusson säger i en kommentar till DN att:

– Om medlemsländerna i EU har rätt att själva utforma sin abortlagstiftning är det rimligt att även länder utanför unionen har den rätten.

Adaktusson framhåller att han röstade för en annan kritisk resolution. Den tog dock inte upp aborträtten.

Men ska inte EU eller Sverige kunna ha synpunkter när abortlagen, enligt FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, inte är att förenlig med rätten till hälsa och liv samt psykisk och fysisk integritet?

Och i som i Paraguays fall direkt livsfarlig?

Årligen blir runt 600 flickor i åldern 10–14 år gamla gravida i Paraguay, enligt Amnesty. 2017 rapporterades 2 461 sexuella övergrepp på barn enligt officiella siffror.

Abort kan endast tillåtas i Paraguay om graviditeten är livshotande. Barn tvingas ändå föda trots att mödradödligheten är fyra gånger större bland ungdomar som inte fyllt 16 år. 2018 dog en 14-årig flicka i Paraguay av andningssvårigheter under förlossningen. Även hon hade blivit gravid genom en våldtäkt.

Fallet med den 10-åriga flickan diskuterades även i Sveriges riksdag 2015. Maria Weimers (FP) frågade utrikesminister Margot Wallström (S) hur den svenska regeringen tänkte agera gentemot Paraguay.

– Jag delar Maria Weimers upprördhet över fallet med den minderåriga tioåriga flickan som nekats abort efter att ha våldtagits av sin styvfar. Förbud mot abort utgör en allvarlig inskränkning av kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter, svarade Wallström som lovade att ta upp flickors åtnjutande av mänskliga rättigheter i Paraguay både i EU-dialog med Paraguay och bilateralt.

Enligt UD restes frågan bland annat  av svensk diplomat på paraguayanska UD våren 2016, och finansminister Magdalena Andersson diskuterade jämställdhet med sin paraguayanska kollega Santiago Pena Palacios 2016.

Sverige har även lämnat flera rekommendationer till Paraguay, bland annat om bekämpning av sexuellt våld, inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Men när det gäller just abortfrågan råder olika åsikter bland svenska partier om den ska ingå i utrikespolitiken.

När ”FN och mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik” debatterades i riksdagen 2015 tog S upp Paraguays abortförbud.

– Trots påtryckningar från omvärlden vägrar Paraguay den tioåriga flickan rätten till liv och hälsa. Jag anser att detta är ett brott mot den tio­åriga flickans mänskliga rättigheter, sa Serkan Köse (S).

Birgitta Ohlsson (FP) krävde att Sverige driver att tillgång till fria, lagliga och säkra aborter ska anses vara en ”grundläggande mänsklig rättighet”.

Mot det invände Sverigedemokraterna som ansåg att Sverige borde ”inta en mer ödmjuk profil i abortfrågor och se till både kvinnans och det ofödda fostrets rättigheter”.

– Att utföra abort är inte en mänsklig rättighet enligt FN. Sverige kan därför inte i dialog med andra länder kräva att de ska anta vår syn på abort för att anses respektera mänskliga rättigheter, sa Julia Kronlid (SD).

Kristdemokraterna menar att Europarlamentet inte ska lägga sig i abortfrågan. AiP har dock rapporterat om hur KD samtidigt driver en abortkritisk linje i Europarådets parlamentariska församling som jobbar just med rekommendationer vad gäller mänskliga rättigheter.

Läs mer: Här bekänner KD och SD färg i abort- och hbtq-frågor

Den paraguayanska flickan, i dag 14 år, fick sitt liv förstört, menar hennes mamma idag. Hon mår mycket dåligt, berättade mamman i en intervju i the Guardian  i somras.

– De pressade henne till gränsen, även om det skulle kosta hennes liv. Hon klarade det. Men med hur mycket lidande?

Flickan uppges lida av kroniska smärtor i höfterna på grund av kalciumbrist som uppstod under graviditeten. Hon har panikattacker och tar antidepressiva piller för att kunna sova och skadar sig själv, berättar mamman.

– Det märkte henne… Hon kommer inte att kunna växa upp normalt. De förstörde flickan hon var.