Makedonska S-ledaren slogs blodig

Flera ledande makedonska socialdemokrater, däribland partiledaren Zoran Zaev och vice partiledaren Radmila Sekerinska, skadades när hundratalet nationalister, delvis maskerade, stormade in Makedoniens parlamentet på torsdagskvällen.

– Det är en attack mot den makedonska demokratin. Vi fördömer denna fruktansvärda våldshandling å det grövsta och uppmanar världssamfundet att agera kraftfullt för att se till att demokratin kan bevaras i Makedonien, säger Socialdemokraternas internationella sekreterare Andrine Winther.

Svenska socialdemokraterna är sedan flera år starkt engagerade i det makedonska systerpartiets SDSMs kamp för en fungerande demokrati och rättsstat med sikte på ett EU-medlemskap. Vid partikongressen i Göteborg närvarade Damjan Manchevski, en av de parlamentsledamöter som nu skadades i attacken.

Attacken kom efter att den SDSM-ledda parlamentariska majoriteten valt en ny talman, Talat Xhaferi. Sedan nyvalet i december 2016 har högerpresidenten George Ivanov blockerat en ny regering och spelat på den etniska konflikten med den albanska minoriteten. Spänningen har stigit i takt med EUs påtryckningar på det makedonska styret att lämna ifrån sig makten till den folkvalda majoriteten.

Flera vittnesuppgifter gör gällande att säkerhetsvakterna släppte in den regeringstrogna, nationalistiska mobben i parlamentet. Där kunde de sedan tränga sig in i pressrummet där SDSM-ledningen befann sig efter talmansvalet.

Mobilfilmer visar hur partiledaren och den valde regeringsbildaren Zoran Zaev attackeras och slås blodig. Det tog timmar innan polisen kunde evakuera politikerna. Och säkra lokalerna.

Socialdemokraternas internationella sekreterare Andrine Winther var snabbt i kontakt med kollegorna i Makedonien för att säkerställa att partiledningen har kunnat sätta sig i säkerhet. Ingen i SDSM-ledningen är allvarligt skadad, enligt uppgift.

EUs utrikespolitiska talesperson Federica Mogherini och EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn välkomnade i ett uttalande på torsdagskvällen valet av talman och uppmanade Makedoniens ledning att låta demokratin ha sin gång och att säkerställa säkerheten för parlamentarikerna. Socialdemokraterna erkände direkt valet av talman.

I dag fredag har presidenten kallat till ett möte med oppositionen, vilka dock fruktar för sin säkerhet.

– Det är en krutdurk nu, säger Andrine Winther.

”Vi manar till lugn, våldsverkarna kommer ställas till svars. Ansvar kommer att utkrävas för det blodiga våldet, initierat av Gruevski, Ivanov och Vlejanovski”, skriver SDSM på sin hemsida.

 

Fotnot: Nikola Gruevski är den tidigare premiärministern och Trajko Vlejanovski parlamentets tidigare talman.

 

Banden avslöjade valfusket

I februari 2015 rapporterat höll SDSM-ledaren Zoran Zaev en lång rad dramatiska livesända presskonferenser. ”Macedoniagate” avslöjade läckta hemliga bandinspelningar där säkerhetschefen bland annat talar om att lägga beslag på valsedlarna.

Den visade på korruptionen i det nationalistiska högerpartiet VMRO-DPMNE och i den ledande ”familjen” – säkerhetschefen Saso Mijalkov och dåvarande premiärministern Nikola Gruevski är kusiner. Mijalkov är samtidigt svåger med åklagaren mot organiserad brottslighet.

Länge vägrade Gruevski förhandla. Samtidigt parkerade oppositionen sig i tält utanför regeringskansliet i väntan på en lösning. Läget blev allt mer hotfullt.

I maj 2015 slog säkerhetspolisen till i staden Kumanovo. 22 personer, åtta poliser, dödades med stor förödelse som följd under skottväxlingen. Incidenten fick EU och USA att agera och driva fram EU-förhandlingar med parterna.

Säkerhetschefen, inrikesminister Gordana Jankulovska och kommunikationsminister Mile Janakieski avgick.

Efter EU-uppgörelsen lämnade även primärminister Nikola Gruevski sin post och ersattes av Emil Dimitriev, men Gruevski som leder VMRO-DPMNE anses fortfarande fjärrstyra regeringen.

Det slutgiltiga beviset för rättsrötan kom när presidenten benådade alla ledande politiker som utreddes för inblandning i den stora avlyssnings-, korruptions- och valfuskskandalen.

S-ledaren Zaev kallade benådningarna för en statskupp. Även EU och USA krävde ett återkallande.

I januari 2016 enades parterna i den EU-ledda medlingen om en plan för nyval i juni, ett ansvarsutkrävande för korruptionen och en förändrad vallängd.

Efter valet har socialdemokratiska SDSM lyckats bildat en majoritet tillsammans med etniska albanska minoritetspartier. Men presidenten blockerar regeringsbildningen.

Regeringspartiet VMRO-DPMNE ingår i Moderaternas och Kristdemokraternas europeiska parti EPP.

Spara

Spara

Spara

Spara