Maj-Lis Lööw: EU har betydelse för jämställdheten

– Det bästa man kan göra för att fira rösträtten är att gå och rösta, det kan man göra redan i dag, säger tidigare Europaparlamentarikern Maj-Lis Lööw, på dagen hundra år sedan riksdagen fattade det första beslutet om att ändra grundlagen för allmän och lika rösträtt för män och kvinnor.

Själv medger hon att hon tänker vara traditionell och rösta på söndag. Utrikesminister Margot Wallström (S) är däremot en av många kvinnor som kommer att uppmärksamma 100-årsfirandet genom att rösta i EU-valet i dag.

– För kvinnor är det extra viktigt att ta ställning i EU-parlamentsvalet inte minst i solidaritet med de systrar ute i Europa som kämpar ganska hårt för sina rättigheter. Vi har kvinnorna i Orbáns Ungern som förväntas avstå från sin karriär för att gå hem och föda barn, vi har kvinnorna i Polen där det är ständiga attacker på aborträtten, säger Maj-Lis Lööw.

Att EU har betydelse för jämställdhet i medlemsländerna tvekar hon inte om; det hörde hon från andra kvinnliga parlamentariker när hon själv kom in 1995.

– Jag frågade dem om det vi gör i EU-parlamentet eller EU-samarbetet har någon betydelse. De sa att det har en oerhörd betydelse för deras möjligheter att kunna driva frågor. De hade absolut inte kommit så långt som de tyckte att de hade kommit om de inte hade varit med i EU därför att man jämför sig hela tiden med andra länder, de kunde hänvisa till hur kvinnorna hade det i andra länder, och ingen ville vara sämst i klassen.