Magdalena Andersson:”Inget kan rättfärdiga”

Magdalena Andersson talade i synagogan i Göteborg under torsdagskvällen. Foto: Jesper Hallén

Magdalena Andersson fördömde starkt Hamas attacker och sa att inget kan ursäkta dem. Detta när hon talade i synagogan i Göteborg under torsdagskvällen.

Magdalena Anderssson, Socialdemokraternas partiledare, besöker Göteborg under torsdagen och fredagen och sent under torsdagskvällen deltog hon i en manifestation i solidaritet med Israel i synagogan i staden.

– Vi har samlats här i solidaritet med alla som drabbats av Hamas avskyvärda terroristhandlingar, i solidaritet med Israels befolkning. Hamas har med avsikt mördat helt oskyldiga människor som lever ett fredligt liv, mördat barn, kidnappat människor, torterat. Det finns inga ”men”. Inget kan ursäkta. Inget kan försvara dem. Inget kan rättfärdiga, sa Magdalena Andersson i sitt tal enligt DN.

Magdalena Andersson kommenterade också det som händer i Sverige:

– Här hemma i Sverige behöver vi stå upp mot hatet, mot antisemitismen, mot rasismen och att judar i Sverige nu är rädda, känner rädsla för att bära religiösa symboler. Det är ett misslyckande för vårt land. Det är ett hot mot vårt land, sa Magdalena Andersson enligt GP.

Hon kommenterade också Israels rätt att försvara sig, i enlighet med folkrättens regler, men la till att enligt de reglerna har Israel också en skyldighet att försöka undvika dödandet av oskyldiga civila.

Jonas Attenius och Magdalena Andersson besöker den judiska församlingen i Göteborg. Foto: Jesper Hallén

Under fredagen besökte Magdalena Andersson bland annat den judiska församlingen tillsammans med Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, för att diskutera just den ökade oron bland svenska judar.