Magdalena Andersson starkt kort i S valrörelse

Tobias Baudin framför årets valaffischer. Foto: Julia Grabe

Tillsammans kan vi göra vårt Sverige bättre. Det är budskapet i Socialdemokraternas valkampanj. I fokus bland väljarna är såväl vanligt folk med arbetaryrken som människor som kan tänka sig att byta block för statsminister Magdalena Anderssons skull.

Augusti månad innebär begynnande höstkänning och ett valår som detta också att valrörelsen börjar sparka igång på allvar. I dag presenterar Socialdemokraterna sin valkampanj, med valfilm och valaffischer som kommer att synas över hela Sverige från och med måndag 8 augusti.

– Med den här filmen vill vi klä in vad valrörelsen ska handla om för oss, hur svenska folket kommer rösta och vilken politik man vill se. Det handlar också om vilket ledarskap för Sverige man vill se i framtiden, säger partisekreterare Tobias Baudin. 

Även många som kanske inte i normala fall skulle beskriva sig som socialdemokrater lyfter fram Magdalena Anderssons skicklighet som statsminister.

Han framhåller vilken tillgång partiordförande Magdalena Andersson är, något som stöds av otaliga opinionsmätningar om förtroendet för partiledarna. Det är också kring henne filmen kretsar, när hon möter människor över hela landet, gamla som unga.

– Vi har en partiledare som är både kompetent och handlingskraftig, säger Tobias Baudin och tillägger att han tycker att det saknas konkurrens om detta hos oppositionen.

– Jag märker också när jag reser runt och möter människor, när jag knackar dörr och för samtal, att hon har ett oerhört starkt förtroende. Även många som kanske inte i normala fall skulle beskriva sig som socialdemokrater lyfter fram Magdalena Anderssons skicklighet som statsminister.

Magdalena Andersson är alltså ett starkt kort. På affischerna lyfts också tre andra S-politiker fram, tillsammans med statsministern. Det är finansminister Mikael Damberg, socialminister Lena Hallengren och så partisekreterare Tobias Baudin själv.

På valaffischerna lyfts också fyra budskap fram. Det handlar om skolan, skärpta straff, förbättrade pensioner och att ingen ung ska bli kriminell. Det sistnämnda kanske för att poängtera att skärpta straff visserligen fyller häkten och fängelser men att målet måste vara att unga ska lyckas i livet i stället för att hamna där.

Tobias Baudin är också noga med att påpeka vikten av fortsatt dörrknackning och samtalskampanj. 

– Vi har redan haft över 200 000 samtal men nu steppar vi upp, säger han och framhåller också vikten av alla de samtal på arbetsplatserna som fackligt engagerade socialdemokrater tar.

14 augusti håller Magdalena Andersson sitt sommartal i Göteborg och i och med det inleder Socialdemokraterna valrörelsens själva slutfas, då den går in i sitt mest intensiva läge.