Magdalena Andersson begär att bli entledigad

På onsdagkvällen berättade Magdalena Andersson att hon kommer begära entledigande från posten som statsminister på torsdagen. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Det står klart att Ulf Kristerssons regeringsalternativ har vunnit stöd av fler mandat i riksdagen. Magdalena Andersson begär i dag torsdag entledigande från posten som statsminister.

Statsminister Magdalena Andersson kallade till pressträff på onsdagskvällen, när nästan alla röster var räknade och det stod klart att högersidan vunnit flest mandat i riksdagsvalet.

– De fyra högerpartierna ser ut att ha fått knappt 50 procent i valet och i riksdagen har de fått en eller två majoritets övervikt. Det är en tunn majoritet, men det är en majoritet. Så i morgon kommer jag därför begära mitt entledigande som statsminister och ansvaret för den fortsatta processen kommer gå över till talmannen och riksdagen. Tills en ny regering har tillträtt kommer jag leda en övergångsregering i enlighet med grundlagens bestämmelser.

I skrivande stund har Ulf Kristerssons regeringsunderlag 176 mandat i riksdagen, medan en S-regering kunde räkna med stöd från 173 mandat. Socialdemokraterna får 107 mandat, sju fler än valet 2018.

– Efter åtta år i regeringsställning har vi gjort den största ökningen av väljarstödet på 20 år. Socialdemokraterna är inte bara med marginal Sveriges största parti utan vi är också det största partiet i norra Europa. Vi har gjort mycket starka resultat i kommuner och regioner runt om i Sverige. Jag är stolt och tacksam över att nästan två miljoner svenskar har valt att lägga sin röst på Socialdemokraterna. Vi kommer förvalta det förtroende som vi har fått av väljarna efter allra bästa förmåga.

Sverigedemokraterna har blivit Sveriges näst största parti, vilket enligt Magdalena Andersson gör att många svenskar känner oro.

– Många har redan mött hat och hot och ännu fler fler oroar sig för att bli en måltavla och tvekar dessutom att uttrycka sig offentligt. Jag ser er oro och jag delar den. Jag vet att lösningen finns i att vi blir fler som engagerar oss. Vi behöver ha fler svenskar som engagerar sig politiskt vare sig det är i ett parti eller i organisationer. Det krävs för att motverka hotet och intoleransen men också för att öka tilliten och förståelsen mellan oss människor i Sverige.

Magdalena Andersson konstaterade att det finns legitima samhällsproblem som gjort att människor valt att rösta på Sverigedemokraterna – som brister i välfärden, för låga pensioner och höga elpriser.

Hon riktade sig direkt till sverigedemokratiska väljare:

– Men det finns också krafter som kommer försöka kidnappa era röster. Som menar att det finns ett starkt folkligt stöd för extremism eller till och med våld i vårt land. De har fel. Jag vet att ni känner samma avsky för hat, hot och våld som alla andra svenskar.

– Nu faller ett tungt ansvar på Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. De måste dra en tydlig gräns mot alla försöka att urskulda eller underblåsa olika former av hat, hot och våld, vare sig det riktar sig mot politiker, mot journalister eller mot enskilda svenskar. Och vare sig det sker öppet eller genom trollfabriker och alternativmedier.

Läs mer om hur processen med regeringsbildning går till här.