M-politikern: Abort bör kallas att döda ofödda barn

Säg som det är: En abort är att döda ett ofött barn och att vara för kvinnans rätt att välja är att stödja rätten att döda ofödda barn. Den uppmaningen delar moderatpolitikern Walburga Habsburg Douglas på Twitter.

– Ja, jag sticker ut hakan lite, säger Habsburg Douglas (M).

– Det är helt fruktansvärt när man beskriver det som mord, säger Carina Ohlsson (S) ordförande för S-kvinnor.

I valet 2018 debatterades abortfrågan hårt. Socialdemokraterna varnade för en M-ledd regering med stöd av abortkritiska krafter inom Sverigedemokraterna. Frågan var även het under regeringsbildningsprocessen.

I detta läge, i december 2018, delar Walburga Habsburg Douglas en bild på Twitter från en extrem abortmotståndare som uppmanar till att: ”Sluta använd vilseledande anti-liv språk”.

Budskapet är att göra abort är att döda ofödda barn. Att tala om vara ”Pro-Choice”, det vill säga vara för kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp och en eventuell abort, är fel. Det bör i stället uttryckas: ”Jag stödjer rätten att döda ofödda barn.”

Sjukhusens abortmottagningar borde kallas ”inrättning där ofödda barn dödas.”

– Det är helt fruktansvärt, som det värsta från USA, när man beskriver det som mord och klinikerna som mördare, säger Carina Ohlsson (S), riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor.

Habsburg Douglas vill helst inte kommentera sin delning.

– Jag är inte längre aktiv i politiken så det är ingen fråga jag ska lämna synpunkter på just nu.

Du delar ju dina synpunkter på Twitter, så då är du väl aktiv?

– Det beror mest på att jag är väldigt troende katolik och jag har lite svårigheter med abort.

Du delar en bild där det står att man bör säga att vara ”pro choice” är att stödja rätten att döda ofödda barn.

– Det är en fråga som jag tycker är väldigt intressant. Ja, jag sticker ut hakan lite, säger Walburga Habsburg Douglas innan hon avslutar telefonsamtalet.

Habsburg Douglas satt i riksdagens utrikesutskott 2006–2014. I valet 2018 kandiderade hon till kommunfullmäktige i Flen.

På Twitter presenterar hon sig som en ”fd riksdagsman, som inte lämnar politiken”. Hon har fortfarande ett centralt förtroendeuppdrag. Hon sitter i styrelsen för Moderaternas biståndsorgan Jarl Hjalmarson-stiftelsen som verkar för mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans.

Bilden är delad från en brittiskafrikansk pro life-aktivist som liknar aborträtten vid folkmord.

Nyligen visades tv-bilder där abortmotståndare verbalt attackerade kvinnor utanför en abortklinik i USA. Carina Ohlsson (S) ser Habsburg Douglas delningsbild som ett oroväckande tecken på att den här formen av extremt skuldbeläggande av kvinnan kan bli mer rumsren även i Sverige.

– Det här är ändå en etablerad politiker som sprider den här formen av propaganda. Detta skiljer sig från det som vi har fastlagt i Sverige, att det inte är ett barn vid befruktningen utan när barnet föds och att tidsgränsen är knuten till forskning, säger Carina Ohlsson (S).

Att dessutom skuldbelägga vårdpersonalen är ytterligare ett lågvattenmärke, menar Ohlsson.

– Samtidigt så har vi i Sverige partier och enskilda politiker som nu öppet talar om ”samvetsfrihet” för vårdpersonal. De säger att det inte betyder att de är emot aborträtten, men det innebär att den inskränks, säger Ohlsson (S).

Habsburg Douglas abortmotstånd är väl känt inom Moderaterna. Hon har motionerat i riksdagen, tillsammans med Ja till Livets grundare Mikael Oscarsson (KD), om en förändrad gräns för när en människa ska benämnas barn. Hon var även ordförande för den abortkritiska gruppen i riksdagen ”Forum för familj och människovärde”.

När Lars Adaktusson (KD) kritiserades för sitt abortmotstånd i EU-parlamentet var även Moderaterna kritiska.

– Vi moderater står upp för aborträtten. EU ska inte fatta beslut om svensk abortlagstiftning men även i EU står vi upp för aborträtten, förklarade toppkandidaten Tomas Tobé.

Men Moderaterna har medvetet skickat abortmotståndare på europeiska uppdrag. Marietta de Pourbaix Lundin (M) var delegationsledare i Europarådets parlamentariska församling där hon försvarade rätten att vägra utföra aborter och undertecknade en abortkritisk motion 2012.

Walburga Habsburg Douglas (M) ledde 2006–2014 den svenska delegationen i OSSE , organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, som jobbar med frågor som rör säkerhet och mänskliga rättigheter. Jarl Hjalmarson-stiftelsen, där Habsburg Douglas sitter i styrelsen i dag, utbildar politiskt aktiva kvinnor i andra länder.

Läs mer: AiP / Satt i skatteutskottet – smet från skatten