M-kampanjen 2014 – tio fel av tio

Socialdemokraterna rasade mot Moderaternas negativa valkampanj 2014 som hävdade att försvaret skulle ryka, rut och det fria skolvalet avskaffas samt bostadsbyggandet stoppas.

– Det är viktigt att väljarna får klara besked, sa Anders Borg (M).
Nu visar det sig att alla budskapen var felaktiga.

Det var inför valet 2014 som Moderaterna tapetserade Stockholm med uppseendeväckande valaffischer om vad ett rödgrönt maktskifte skulle innebära.

Budskapen var bland annat: ”Boom, där rök försvaret” och ”Sänkt krogmoms, snipp snapp slut”.

Lögner som bidrar till ökat politikerförakt, menade Socialdemokraterna.

– Det är ren och skär sakupplysning, sa distriktsordföranden och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) till TT.

Halvtid in i mandatperioden står det klart att så gott som alla Moderaternas valaffischer var missvisande.

• R.I.P. RUT

Fel. Rutreformen är vare sig död eller avskaffad. Avdraget för hushållsnära tjänster finns kvar. Läx-rut har lagts ned, men andra nya tjänster har lagts till.

Trots att ett tak har satts så är avdragen totalt sett större i dag. Hittills i år har 586 000 svenskar gjort avdrag för hushållsnära tjänster. Det är en ökning med 3 procent.

• THE END OF UNGDOMSJOBB

Fel. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 13 år. Detta trots att nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga tagits bort. Alliansen tänker inte återinföra nedsättningen efter expertkritiken.

• 140 000 NYA BOSTÄDER KAN HÄLSA HEM

Fel. Antalet påbörjade bostäder under det första halvåret 2016 är det högsta sedan 1992. Enligt Boverket kommer 61 500 bostäder att börja byggas 2017, en ökning av byggandet med över 50 procent jämfört med 2014.

• SNIPP SNAPP SLUT SÄNKT KROGMOMS

Fel. Krogmomsen ligger kvar på samma nivå. Däremot så föreslår Moderaterna i sin budgetmotion höjd moms på mat. Den 12-procentiga momssatsen ska höjas till 13 procent.

– Jag är så trött på att man laborerar med skattesatserna i vår näring. Höjd moms på mat är ett dåligt förslag, säger Eva Östling, vd på Visita, arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen och restaurangbranschen.

• BOOM! DÄR RÖK FÖRSVARET

Fel. Försvaret rustas upp i ny försvarsuppgörelse.

– Det är ett trendbrott. Det är positivt, säger ÖB Micael Bydén.

• ETT TU TRE SÅ FANNS INTE BROMMA FLYGPLATS MER

Fel. Bromma flygplats finns kvar. Inga beslut om nedläggning.

Anders Sundström utredde framtiden för Bromma flygplats efter begäran från Stockholms stad och menade att Bromma kan stängas endast om Arlanda får en fjärde landningsbana.

• BYE BYE FÖRBIFARTEN

Fel. Bygget av trafikleden Förbifart Stockholm fortskrider.

Regeringen frös tillfälligt arbetet med Förbifarten efter maktskiftet fram till 1 januari 2015.

• TACK Å HEJ FRITT SKOLVAL

Fel. Det fria skolvalet är kvar. Regeringen menar dock att skolvalssystemet bidrar till den ökade skolsegregationen och bör justeras/kompletteras. Skolkommissionen ska ta fram förslag på hur likvärdigheten kan stärkas.

• AJÖKEN NIO NYA TUNNELBANESTATIONER

Fel. Socialdemokraterna var för en tunnelbaneutbyggnad, när Moderaterna var emot. S vill i opposition i lamdstinget bygga ut en ny nord-sydlig tunnelbanelinje till Fridhemsplan med start i Hagsätra via Liljeholmen, Blå linje till Barkarby även från Hjulsta och Röd linje till Täby.

Nio fel av nio således i Stockholmsmoderaternas kampanj 2014.

Eller tio. Till detta ska även läggas att Moderaterna 2014 skickade ut brev till villaägare i Stockholms län där Anders Borg varnade för ett rödgrönt återinförande av fastighetsskatten med 25 000 kronor per villa. Så har ej skett.

LÄS MER: AiP / ”Det lägsta jag sett – ovärdigt en finansminister”

Däremot vill nu Moderaterna i sin nya budgetmotion själva höja fastighetsskatten på obebyggd tomtmark med 200 miljoner.
Boom!

– Det förvånar mig inte så mycket att Moderaterna fick fel i alla sina negativa utspel. Det förvånar mig mer är att de nu inte omprövar sin politik, säger näringsminister Mikael Damberg (S).