Löfven: Nytt läge – med nya möjligheter

Foto: Jan Söderström

– Vi har varit med och skapat ett nytt politiskt läge. Det ska vi vara stolta över. 
Samtidigt så har vi i partiet all anledning att hålla i diskussionen, vilka möjligheter och utmaningar innebär det och hur ska vi som socialdemokrater utveckla vår politik, säger Stefan Löfven om januariavtalet.

Att Socialdemokraterna betalade ett för högt politiskt pris för regeringsmakten håller inte Stefan Löfven med om.

– Januariavtalet är så mycket mer än en kohandel. Det vi har gjort är att möjliggöra att demokratin kan leverera, säger Löfven när AiP träffar honom i Sagerska Huset.

Lösa problem i människors vardag, på det ska det nya regeringssamarbetet utvärderas.

– Det ska bli fler människor i arbete; vi ska klara klimatomställningen; vi ska förbättra skolan, omsorgen och vården; vi ska också öka tryggheten för människor, satsa på polisen och försvaret.

Socialdemokraterna kommer inte att huka i debatten om januariavtalet.

– Vi ska inte be om ursäkt för det här. Tvärtom, det är en stor insats som partiet har gjort.

Löfven ser möjligheter till en godtagbar lösning på arbetsrätten.

– Ja, det står utökade undantag från turordningsreglerna. Men det står också balans mellan parterna, arbetsgivarens ansvar för min omställning på väg till nästa jobb.

– Det är vår uppgift att se till att det inte per definition försvagar arbetsrätten.

Löfven har fördelningspolitiska ambitioner på en skattereform.

– Den gröna skatteväxlingen, 15 miljarder där vi ska höja på utsläpp och sänka på företagande och arbete, vilka ska de komma till del? För mig som socialdemokrat är det naturligt att det inte är dem med de högsta inkomsterna.

Samtidigt levereras nu på flera områden, påminner Löfven. Höjda pensioner, familjeveckan och fem miljarder mer per år till välfärden.

– Sjukvården är en fråga som vi har satt som prio ett. Här ska partiet återupprätta förtroendet, att vi är det parti som garanterar att när du är som svagast ska vår gemenskap vara som starkast.

Läs hela intervjun i e-tidningen
Bli prenumerant för att läsa e-tidningen!