Löfven lovar snabbare vård

Det ska bli kortare väntetider i vården. Stefan Löfven utlovade en patientmiljard för snabb vård inför sitt Första maj-tal i Landskrona och Malmö i dag.

– Alldeles för många får vänta alldeles för länge på vård.

Pengar till skärpt vårdgaranti ska komma i höstbudgeten inför 2018. Ett vårdkontrakt ska också ge bättre hjälp till multisjuka som har behov av att samordna vården.

Tillgängligheten har försämrats de senaste åren. Det är inte acceptabelt, enligt Stefan Löfven.

En utredare ser just nu över dagens vårdgaranti och hur den går att korta från dagens sju dagar i primärvården.

– Det tidigare bonussystemet för att korta köerna har uppmuntrat till trixande med statistiken, och dömts ut av Läkarförbundet.

Patientmiljarden ska användas till att öka tillgängligheten genom bättre öppettider på vårdcentralerna kvällar och helger och digitala kontaktvägar.

Löfven talade på temat Trygghet i en ny tid, både om trygghet från brott samt om trygghet i social och ekonomisk mening.

– Jag blir förbannad på riktigt. Den här brottsligheten kväver våra liv, sa Löfven och framhöll att vårt samhälle är starkare än gängen.

Första maj markerade också ett höjt tonläge inför det kommande valåret. Det riktades hårda attacker på moderatledaren Anna Kinberg Batras öppning för samarbete med Sverigedemokraterna på Första maj.

– Anna Kinberg Batra, hur kan du anse att en seger för Le Pen vore ödesdigert för Europa men samtidigt öppna för samarbete med Sverigedemokraterna i Sverige? frågade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i sitt tal på Norra Bantorget i Stockholm där han kallade alternativet till regeringen i valet 2018 för en blåbrun sörja.

– En röst på Anna Kinberg Batra är en röst på Jimmie Åkesson. Och en röst på Sverigedemokraterna är en röst på Moderaterna, sa LO-ordföranden.

Stefan Löfven krävde svar av Moderaterna.

– Vad ska SD få av Moderaterna? Det är dags för Anna Kinberg Batra att svara på den frågan.

– Ska de få tysta de medier som misshagar dem, och använda regeringsmakten till sina egna hat- och hetskampanjer? undrade Löfven förklarade att i tider av polarisering och rasism ska socialdemokratin vara ”en samlande kraft i centrum av svensk politik”.

Löfven kritiserade även att alliansen vill ”köra arbetsmarknadens parter för att lagstifta om lägre löner”.

– Detta kommer bli den centrala konflikten i valrörelsen 2018. Högerns förmögenhetsbygge för några få – eller vårt samhällsbygge för alla.

Efter att ha vänt underskott till överskott i statsfinanserna utlovar nu Stefan Löfven stora satsningar som ska ge ”massiva nyrekryteringar i välfärden” de kommande åren.

– Vi avskyr klassamhället, därför älskar vi att investera i skolan.

Regeringen har hittills satar 30 miljarder på svensk välfärd, vilket enligt SKL har gett 52 000 fler heltidsanställda, påpekade Löfven.

– Nu är det välfärdens tur. När du är som svagast då ska vår gemenskap vara som allra starkast.

– Redan idag kan vi lansera en ny reform för att korta vårdköerna. Om du känner av symptom, om du anar att något inte står rätt till, då ska samhället finnas där för dig på direkten.

Detta är något som LO välkomnar. LO vill ha 100 000 nya välfärdsjobb, enligt Karl-Petter Thorwaldsson som efterlyste 70 nya miljarder till välfärden i sitt tal.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt lanserade i sitt tal ett förslag om nationell satsning på arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag med full lönekompensation inom välfärdssektorn.

– Det är ett krav vi med kraft kommer att driva i fortsatta budgetförhandlingar med regeringen, säger Jonas Sjöstedt.

Spara