Löfven – historisk blockbrytare

Stefan Löfven har skrivit in sig i historieböckerna. Med 26 breda överenskommelser i regeringsställning, däribland ideologiskt laddade frågor som energi och migration, med den första rödgröna koalitionsregeringen och nu med en historisk blocköverskridande fyrpartiuppgörelse.

När Stefan Löfven tillträdde som partiledare var det många som kritiskt framhöll att han som facklig ledare saknade erfarenhet av politiken och riksdagen. Detta gällde till exempel den nyvalde S-ledarens ambitioner 2012 om en blocköverskridande uppgörelse om energipolitiken.

Men Löfven lyckades inte bara bli statsminister och bilda den första S-ledda koalitionsregeringen sedan Erlander II 1951–1957, utan även få till stånd sin breda energiuppgörelse 2016 där både Miljöpartiet och Moderaterna för första gången ingick.

”Politisk akrobatik… S-ledaren trampar upp en väg ur det parlamentariska dödläget”, skrev Göran Eriksson i SvD.

– Det är en historisk dag, sa Löfven.

Efter valet 2014 sträckte Löfven ut handen till ett samarbete med Centerpartiet och Folkpartiet. Den togs inte.

När SD fällde regeringens första budget 2014, hotade Löfven med nyval och fick oppositionen till förhandlingsbordet. Han förhandlade fram den historiska ”Decemberöverenskommelsen” där sex partier enades om att ge största block möjlighet att styra.

DÖ föll och M-ledningen hånade begreppet ”Samarbetsregeringen”. Men det blev totalt 26 breda uppgörelser under regeringen Löfvens första mandatperiod, däribland om centrala frågor som försvaret och migrationen (sex partier).

Nu finns det en historisk blocköverskridande regeringsunderlagsuppgörelse om 73 punkter som fyra partier står bakom och som fråntar Sverigedemokraterna den vågmästarposition som partiet profiterat på sedan 2010.

– Det är ett helt nytt politiskt läge. Runt om i vår värld ser vi att högerextremismen  ökar sitt inflytande. Allt fler regeringar får partier med en antidemokratisk agenda. Sverige stod i valet 2018 inför en liknande situation, att få en liten högerregering beroende av Sverigedemokraterna. Sverige väljer en annan väg. Det är historiskt, säger Löfven efter statsministeromröstningen.