Löfven bortröstad men Alliansen dras isär

STOCKHOLM 20180925

Stefan Löfven röstades bort som statsminister av Alliansen och Sverigedemokraterna. Men första riksdagsronden gick ändå till de rödgröna när Alliansen splittrades i talmansvalen. Pressen ökar på Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) inför talmansrundan som inleds på torsdag.

– Nu riktas ljuset på de borgerliga partiernas stora löfte till folket att aldrig ta stöd av Sverigedemokraterna, säger Stefan Löfven.

Alliansen applåderade statsministeromröstningen, men hade i övrigt en dålig start där de visade uppenbar splittring i talmansvalen. Ulf Kristersson (M) fick kritik av sin egen riksdagsgrupp för att inte stödja Björn Söder (SD) som andre vice talman, varefter enskilda ledamöter röstade på Söder istället för på centerpartisten Kerstin Lundgren.

Jan Björklund (L) förtydligade att en alliansbudget inte kan läggas fram om den inte på förhand är framförhandlad med Socialdemokraterna. Det fick KD-ledaren Ebba Busch Thor att kritisera Björklund.

– Vi ser nu hur Alliansen dras isär, säger Isabella Lövin (MP).

Pressen ökar nu på Centerledaren Annie Lööf som får allt svårare med trovärdigheten när hon upprepar Alliansens regeringsstrategi, att söka stöd hos Socialdemokraterna. Det skulle, enligt Stefan Löfven, etablera en ”ologisk och odemokratisk praxis”.

– Det skulle göra blockpolitiken helt absurd. Det vore att säga att det spelar ingen roll om det borgerliga blocket är större eller mindre. Det ska alltid regera. Det är att säga till väljarna att det spelar ingen roll hur ni röstar, säger Löfven.

– Det kommer inte att ske och någonstans måste de ändå förstå det. Det är en absurd tanke.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman tror inte ens att talmannen kommer att föreslå en regeringsbildare med en Alliansregering som grund, eftersom den uppenbart saknar stöd i riksdagen, varför talmannens arbete kan ta tid.

Det krävs enligt Socialdemokraterna inte bara en regering som tolereras av riksdagen men som också är handlingskraftig, kan få igenom sin budget och sitt politiska program.

Det vill säga inte bara lyckas tillträda och sedan passiviseras av att undvika att fällas av SD – det som gjorde att Alliansen inte röstade bort Löfven med hjälp av SD 2014–2018 trots liknande förutsättningar.

Jimmie Åkesson (SD) avfärdar Alliansen som regeringsalternativ och uppmanar Ulf Kristersson (M) att förhandla med SD.

– Jag betraktar inte Alliansen som ett alternativ. Vi kommer att fälla alla regeringar som inte ger oss inflytande.

Nu är det nye talmannen Andreas Norlén (M) som har initiativet.

– Ett steg i taget, svarar Ulf Kristersson avvärjande på alla frågor om ett regeringsalternativ bestående M-KD-regering.

Ett svar som ställer frågor ytterligare frågor om hur Kristersson tänker sig steg två och tre. Om det är något som talmansvalet visade så var det hur starkt det interna trycket  inom Moderaterna är på att ta stöd av SD.

Statsministeromröstningen förändrar inte det valresultat som väljarna röstat fram, poängterar Stefan Löfven.

– Jag står till talmannens förfogande som statsminister. Jag vill leda en regering som har ett bredare stöd i Sveriges riksdag.

Det kommer i så fall att kräva politiska eftergifter. Men svenska folket förtjänar ett politiskt ansvarstagande, för stabilitet och demokratisk utveckling, förklarar Löfven.

– Det är inte lätt. Men så är det med förhandlingar. Vi har en skyldighet att Sverige får en regering. Då får man ge och ta i sakfrågor.

Löfven framhåller att många i landet nu är oroade över att SD ska få makt över Sveriges regering.

– Jag vill bryta blockpolitiken, det har jag sagt sedan jag tillträdde som partiordförande. Det är det som är mitt mål.