”Löfven är omslagsmaterial”

Så här har ni aldrig sett Stefan Löfven förut. På första sidan av ett ledande mode- och livsstilsmagasin.

I dag kommer det nya numret av Café ut. Och det är inte Håkan Hellström eller John Guidetti som är omslagspojke utan statsministern.

”Svensk politik har blivit spännande igen”, förklarar chefredaktören Jonas Terning i en ledarkrönika.

Efter vårens dramatiska terrorattack har den politiken fortsatt på högvarv i höst med Transportstyrelseaffären, misstroendehoten och ledarkrisen i Moderaterna. Stefan Löfven har navigerat skickligt på stormigt hav.

Egentligen väljer Café sina omslagspojkar utifrån devisen ”männen vi vill vara”.

”de personer som vi tycker lever intressanta liv, som nått framgång, upplevt motgång, lärt sig någonting på vägen, och vill delge oss… hur det har varit”, skriver Terning.

Han tillägger att statsministern, den person Sveriges befolkning ansett mest lämplig att leda landet, har vi dessutom bara en av.

”Det är väl omslagsmaterial?”

Att vara mer än ”bara” Sveriges statsminister utan även en människa av kött och blod är viktigt. Det skapar en relation som kan bygga ett djupare och bredare förtroende.

Stefan Löfven har trots det svåraste parlamentariska läget i modern tid och den dramatiska flyktingkrisen, mot mångas förväntan, lyckats få igenom en hel del politik. Men förtroendesiffrorna har inte varit så höga som Reinfeldts och Perssons. I oktober passerade Löfven dock Annie Lööf och är nu enligt SVT/Novus den partiledare människor känner störst förtroende för.

Det är Staffan Heimersson som för Cafés räkning följt statsministern på resa genom landet. Fotona är tagna av Andy Liffner.

”Jag gick ut mjukt. Hur, frågade jag, ser gud ut?”

Intervjun avslöjar inga världshemligheter. Löfven inspekterar stridsbåt 90.

– Den som ger sig på Sverige ska veta att det kommer att göra mycket ont.

Han äter falukorv i Oskarshamn.

– Håkan och jag är bägge rättvisepolitiker. Men jag är mer gråsosse.

Han tycker det är ”jävligt roligt” att vara statsminister.

Den stora grejen är att politik är spännande och att Löfven, människan Stefan Löfven, är omslagsmaterial. Det oroar nog en del motståndare, minst lika mycket som att S får över 30 procent i mätningarna nu.

Spara