Lisa Nåbo: Region Stockholms testningshaveri

Jag minns det som i går. Ulf Kristersson tog varje tillfälle i akt under våren 2020 att kritisera regeringen för att testningen inte var tillräckligt omfattande. Så sent som i början av november detta år gav Ulf Kristersson uttryck för att för få testas.

Kristersson krävde att även de som fått två doser vaccin ska testas för corona när de uppvisar symtom, något som FHM då var emot men senare kom att ändra sig kring. Motivet får antas vara att om fler skulle kunna testa sig när de uppvisar milda symtom kan de få veta om de behöver isolera sig helt. 

Nu har jag då oturen att jag på grund av mitt ordförandeskap i SSU flyttat till en region som styrs av Moderaterna, och som får sägas vara deras skyltfönster när det kommer till moderat sjukvårdspolitik. I region Stockholm har Kristerssons partikollegor uppenbarligen inte lyssnat till sin partiledare. För här har regionen gjort det nästan helt omöjligt för invånarna att testa sig, även fast vi har den rätten, på pappret. 

Som medborgare är det svårt att förstå hur man förväntas följa rekommendationer om det samtidigt är så svårt att göra det.

För det första går det inte längre att beställa hem ett test om pengarna för det är slut för dagen. Regionen vill inte längre betala vad det skulle kosta att köra hem testkit till alla som beställer det, vilket de gjort tidigare under pandemin. Trots att regeringens pengaregn över regionerna inneburit fem miljarder i överskott för Region Stockholm. 

För dig som inte har bil eller som känner att inte du klarar av att köra bil, återstår alternativet att beställa ett test till ett närliggande apotek. 

En försvårande omständighet i sammanhanget är ju att du inte får gå till apoteket om du är sjuk. Därför måste ett ombud hämta ut ditt test, och för att få göra det så ska ditt ombud ha din legitimation. 

Den som bor själv måste alltså be vänner och bekanta att hämta ut testkit, men först måste de hem till dig och komma i nära kontakt för att hämta din legitimation. Som medborgare är det svårt att förstå hur man förväntas följa rekommendationer om det samtidigt är så svårt att göra det.

Känslan av att Moderaterna förlitar sig på att väljarna är ovetandes om att Moderaterna styr de flesta regionerna är svår att skaka av sig. 

Hela 70 procent av befolkningen bor i en moderatstyrd region. Ändå återkommer Moderaternas kritik om testning och vårdköer helt ogenerat. 

Hela 70 procent av befolkningen bor i en moderatstyrd region. Ändå återkommer Moderaternas kritik om testning och vårdköer helt ogenerat. 

Jag förstår att det kan vara svårt för regionerna att ställa om i tvära kast. Det kanske inte gick att förutspå att så många fler skulle vilja testa sig under vintermånaderna.

Men det vore klädsamt ifall Moderaterna nationellt fick sina partikamrater i regionerna att leva som de själva lär, innan de gör fler utspel om vården och testning.

Lisa Nåbo är SSU-ordförande