Lisa Nåbo: Framtiden ser inte ljus ut så länge som S inte når de unga väljarna
Rubrikerna om att S rusar i opinionen duggar tätt efter varandra. Mitt i allt detta bryter SSU in med kritik mot vårt moderparti. Det kanske inte är det mest opportuna tillfället att komma med budskap om att förändring krävs, men blir just därför än mer angeläget.
Efter valet tillsatte vi en analysgrupp med uppgiften att förklara valresultatet. Det låga stödet för Socialdemokraterna bland unga väljare skulle gruppen analysera särskilt.
Valresultatet är nedslående och framtiden ser tyvärr inte ljus ut om de unga väljarna fortsätter rösta som de gjorde i årets val och i skolvalet. Moderaterna blev största parti bland de yngsta väljarna och vi är jämnstora med SD.
I skolvalet fick S knappa 16 procent, både SD och M är större än vi är bland dagens gymnasieelever. Förstagångsväljare som är medlemmar i LO röstar i större utsträckning på SD än på S och fler väljer något av högerpartierna än de tre rödgröna partierna.
Vi vinner inga pluspoäng för vår historia.
Om inte varningsklockorna redan hörs så får vi i SSU skruva upp volymen. Det är vår förhoppning med vår analys, att krisinsikten ska infinna sig. Vi sammanfattar därför våra slutsatser i analysen i följande tre punkter:
1. Ett arbetarparti som förlorar arbetare vinner inga val.
2. Ett parti som förlorar de unga väljarna dör sakta ut.
3. Verkligheten var vår fiende.
De yngsta väljarna är de som utgår ifrån hur det ser ut i dag, vi vinner inga pluspoäng för vår historia. Att det var Socialdemokraterna som byggde upp det socialdemokratiska välfärdssamhället spelar knappt någon roll.
Tvärtom, socialdemokraterna fick i årets val bära hundhuvudet för välfärdens brister inför första- och andragångsväljarna som vuxit upp med S vid makten.
Långa sjukvårdsköer, den ojämlika skolan, segregationen och kriminaliteten, en illa fungerande migrationspolitik och höga bränslekostnader uppfattas som konsekvensen av socialdemokratisk politik. Vi har ju ändå styrt i åtta år.
Tvärtom, socialdemokraterna fick i årets val bära hundhuvudet för välfärdens brister inför första- och andragångsväljarna som vuxit upp med S vid makten.
Att riksdagen haft en högermajoritet och att utvecklingen började under alliansåren är ingen ursäkt som flyger. Lärdomen blir att en socialdemokrati som inte levererar förlorar sin trovärdighet både som parti och som lösning på våra gemensamma utmaningar.
Som socialdemokrat drar det så klart i smilgroparna när man ser hur väljarna flyr från regeringspartierna i opinionsmätningarna. Men vi ska inte tro att kriget är vunnet, det är fyra år kvar till nästa val. Det finns gott om tid för högern att vinna tillbaka sina väljares förtroende. Frågan är vad vi socialdemokrater gör för att den här regeringen ska bli en kortvarig historia. Att hela partiledningen läser SSUs valanalys vore en bra start.
Lisa Nåbo är ordförande för SSU