Lisa Nåbo: Det går framåt för den unga socialdemokratin

Vi har stora gemensamma utmaningar framför oss. Sverige är på många sätt ett fantastiskt land – men vi har samtidigt problem som skär djupt genom vårt samhälle. Sverige är i dag ett djupt ojämlikt land.

Klimatkrisen är ett existentiellt hot mot hela vår tillvaro, skolsystemet gör att ägarna kan ta ut miljardvinster och försumma eleverna. För alldeles för många unga är det lättare att få tag i ett vapen än en framtid att tro på.

Oavsett problem kommer lösningarna aldrig komma av sig självt – det krävs offensiva reformer. Samhället är skapat av människan och framtiden är hennes att förändra. Jag är övertygad om att lösningen på vår tids stora utmaningar stavas socialdemokrati. Ingen annan rörelse kan åstadkomma det arbetarrörelsen kan.

Det finns inga gränser för vad vi kan åstadkomma när vi står enade.

Vi ser behovet av ett starkare samhälle som håller ihop, ett starkare samhälle där vi investerar i varandra och vår gemensamma trygghet – ett samhälle som ser varje människa och hennes behov och drömmar. Vi tror på demokratin och jämlikheten. Och steg för steg ska vi outtröttligt reformera samhället tills vi uppnått våra mål. Det finns inga gränser för vad vi kan åstadkomma när vi står enade.

Grunden för att kunna förändra samhället är organisering – och SSU växer och är starkare än på länge. I augusti samlades över 500 SSU:are för SSUs festival. Det märks att SSU växer och att allt fler vill engagera sig för en socialdemokratisk valseger. Vi är dessutom Nordens största politiska ungdomsförbund. Just nu samlar SSU fler än 13 500 medlemmar och vi ser fram emot att slå fler rekord fram till valdagen.

En valrörelse är rolig och den ska vara just det. Men valrörelsen är också på blodigt allvar. I grund och botten handlar valrörelsen om vilken människosyn vi har. Högern sätter arbetare mot arbetare och nedmonterar vår välfärd. 11 september riskerar vi att få en regering som inte bara är konservativ, utan också arbetarfientlig och nationalistisk. 

Dessutom har högern i Sverige ingen klimatpolitik värd namnet. När Europa genomlider den värsta torkan på 500 år och bränder obönhörligt slukar skogar och samhällen i Spanien och Frankrike är Moderaternas svar att subventionera drivmedel.

SSU kommer inte acceptera en regering som inte minskar samhällets orättvisor.

Vi är många unga som fortsatt vill se Magdalena Andersson som statsminister och som kommer ge järnet ända fram tills vallokalerna stänger. Men vi nöjer oss inte där. SSU kommer inte acceptera en regering som inte minskar samhällets orättvisor.

Det är svintajt mellan blocken nu. Det kommer spela roll att vi tar det där extra samtalet, den extra debatten och dörrknacken. Kanske mer än det gjort på länge. Jag är i alla fall trygg med att SSU:are över hela landet kommer vara längst fram och ge valrörelsen den energi partiet behöver.

Nu vinner vi valet!

Lisa Nåbo är ordförande för SSU