Ledarredaktionen: 2022 – Ett galet och händelserikt år

Det lackar mot jul efter ett galet och händelserikt 2022. Foto: Theo Crazzolara.

Aktuellt i Politikens ledare summerar 2022 – och blickar framåt.


Det viktigaste politiska beslutet/förslaget 2022

Joanna Abrahamsson: Lex lilla hjärtat som stärker utsatta barns rättigheter och säkerhet.

Rassoul Pourassad: Alla förslag för att sänka de höga elpriserna – inte minst för alla LO-medlemmar som bor i småhus.

Lars Stjernkvist: Omvärldens reaktion på Rysslands invasion av Ukraina, som ger ett visst hopp.

Veronica Palm: Att tre borgerliga partier gav ett nationalistiskt högerradikalt parti makt över regeringsbildning, lagstiftning och landets budget är tyvärr det som lär påverka landet, samtiden och framtiden mest.

Daniel Färm: Dels beslutet att ansöka om Natomedlemskap, dels att Socialdemokraterna för första gången gick till val på att bryta segregationen.


Det sämsta politiska beslutet/förslaget 2022?

Joanna: Tidöavtalet. Jag är särskilt orolig för kulturfrågorna framöver.

Rassoul: Att Socialdemokraterna, under pågående kris med levnadskostnader som många inte mäktar med, gick till val med löftet att det inte blir några löften.

Lars: Rysslands invasion av Ukraina. I Sverige: den M-ledda regeringens sänkta ambitioner inom miljö- och klimatområdet.

Veronica: Den demokratiska högerns oansvariga och naiva beslut att släppa fram vad The Guardian beskriver som ”currently by far the biggest party in the world with Nazi roots”.

Daniel: Internationellt: Kremls fruktansvärda anfallskrig mot Ukraina. I Sverige: högerpartiernas beslut att ljuga och lura sig till en valseger (kärnkraften, elprisstödet, de sänkta drivmedelspriserna och fastighetsskatten).


Vad skulle du vilja ge partiledarna i julklapp?

Joanna: En retorikkurs till Johan Pehrson, så att jag kan förstå hans resonemang.

Rassoul: Mina elräkningar.

Lars: En spegel, som kan inspirera till självreflektion för den som tror att det alltid är någon annans fel. (Jo, jag tänker på en särskild partiledare….).

Veronica: Jag vill ge en ledig jul- och nyårshelg till hon som är min partiledare. För sedan har hon ett tufft jobb i att leda oppositionen mot allt elände som regeringen hittar på nu.

Daniel: Jag vill ge högerpartiledarna en Pinocchioförtrollning, så att alla kan se hur deras näsor börjar växa så fort de ljuger.


Vad önskar du dig mest under 2023?

Joanna: Ett extraval, som Magdalena Andersson vinner. Det behöver Sverige efter en rörig höst med Kristerssons regering.

Rassoul: Att oppositionen tar fajten, med alla möjliga parlamentariska medel, för att stötta hushållen som nu drabbas av höjda boende-, bränsle, ränte-, el- och matkostnader.

Lars: Fred är det givna svaret, alla år och särskilt detta år.

Veronica: Att kriget i Ukraina får ett slut, att diktaturen i Iran faller, att talibanerna i Afghanistan pressas tillbaka, och att Palestina blir fritt.

Daniel: Att Socialdemokraternas valanalys landar i kloka och framåtsyftande slutsatser.