Lars Stjernkvist: På måndag måste Sverige styras

På måndag anar vi vem som vinner valet. Vi vet dessutom att segraren får en minst sagt tuff uppgift. Foto: Shutterstock.

När vi vaknar om en vecka vet vi hur det slutade. Eller rättare uttryckt, vi borde ha en aning om hur det kan sluta när alla utlandsröster är räknade. Det logiska är att ungefär hälften är nöjda och belåtna, och att något färre är besvikna.  Men inte ens det är säkert.  Även om högersidan vinner kan Moderaterna göra ett valresultat som normalt sett borde orsaka partiledarens avgång. Det är förstås inte möjligt om Ulf Kristersson, hur tilltufsad han än är, måste förhandla fram en regering med segerrusiga sverigedemokrater.

Det där sista skriver jag helt utan skadeglädje. För ett vet jag händer på måndag i nästa vecka. Sverige ska styras. Det ska tas en massa beslut. Sverige behöver en regering som kan leda landet. Men vi behöver också en opposition som är beredd, att när väl dammet har lagt sig, vara med och ta ansvar. Det finns frågor som per definition kräver en politisk kraftsamling.

Den här valrörelsen handlar en del om grov kriminalitet. Det är fullt begripligt. Utan tvekan, det finns skillnader mellan partierna. Under en valrörelse är det fullt begripligt att skillnaderna diskuteras och förstoras, men när vardagen kommer behövs det ett målmedvetet och uthålligt arbete för att bryta utvecklingen. Och den uthålligheten förutsätter att politikerna förmår prata med varandra och mobilisera de resurser som krävs.

Ledarskapet är alltid viktigt, och särskilt viktigt i svåra tider.

Samma gäller säkerhets- och försvarspolitiken. Sverige ska lotsas in i Nato och försvaret ska rustas, och det kommer inte att bli bra om nästan halva riksdagen sätter sig på tvären och hoppas att regeringen ska misslyckas.

När det gäller migrationen är tonläget högt, men i sak ligger Socialdemokraterna och Moderaterna nära varandra. Det finns en bred enighet om att Sverige ska föra en restriktiv men anständig flyktingpolitik.

Jag är inte naiv. Självklart kommer det att finnas tappade sugar efter valet och alldeles oavsett vilken sida som vinner kommer det att vara svårt att åstadkomma ett gemensamt ansvar inom de här områdena. Men det är viktigt.

Den här valrörelsen har av en del beskrivits som en presidentvalskampanj. Det är Magda mot Ulf. Personerna har överskuggat politiken. Nja, personerna förknippas förstås med politiska program, men det är inte särskilt konstigt att personerna lyfts fram ännu tydligare än i tidigare val. Ledarskapet är alltid viktigt, och särskilt viktigt i svåra tider.

På måndag anar vi som sagt vem som vinner valet. Vi vet dessutom att segraren får en minst sagt tuff uppgift. Det blir med all sannolikhet en minoritetsregering. En regering som tolereras av riksdagen och som har tillräckligt med självförtroende och ödmjukhet för att skapa breda lösningar. Som är beredd att lyssna, på riktigt, och som därför gör det svårt för oppositionen att samlas på läktaren.

Magdalena Anderssons ledarskap är ytterligare ett skäl till varför jag röstar på Socialdemokraterna.

Lars Stjernkvist var kommunstyrelsens ordförande i Norrköping 2010–2020 och tidigare partisekreterare (S).