Lars Stjernkvist: Det finns alternativ till den bruna sörjan

Det finns spänningar inom politiken och inget samarbete kommer undan dem. Det gäller även för Tidöavtalets parter. Foto: Shutterstock.

Det är dags att erkänna. Jag har sagt saker som jag ångrar om andra politiker och partier. Trots att vi har samarbetat och försökt stå enade utåt. Och jag är inte den ende socialdemokraten som till exempel har beskrivit Miljöpartiets förhandlare i mindre smickrande ordalag.

Därför tänker jag inte moralisera över att Johan Pehrsson har sagt allt annat än vänliga saker om sina samarbetskollegor i Sverigedemokraterna. I Expressen förklarade han att SD är en ”brun sörja” och att han och Liberalerna lyckades stoppa en massa ”sjuka saker” i regeringsförhandlingarna.

Politik handlar om makt och det är inte ett dugg konstigt att känslorna bubblar när åsikter möts i en förhandling. Under själva förhandlingen gäller det förstås att försöka hålla masken, men förr eller senare pyser frustrationen ut.

Jag har full förståelse för att Johan Pehrsson var heligt förbannad under förhandlingarna och att frustrationen fortfarande pyser ut.

Jag är emellertid helt säker på att om Ulf Kristersson lever i tron att konflikter försvinner med lite överslätande kommentarer, då kommer det inte att gå bra.

Det anmärkningsvärda är hur M-ledaren Ulf Kristersson beskrev de olika regeringsalternativen före valet. Minns hans tal om ”den sidan” och ”min sida”. Hans sida kände en stark gemenskap och tänkte inte bygga sitt samarbete på kompromisser utan på det som förenar. Som om det var möjligt för liberaler och sverigedemokrater att lägga till exempel klimatfrågan åt sidan och bara prata kärnkraft för att sedan kunna leva lyckliga i alla sina dagar. Ja, i fyra år i alla fall.

Så funkar det inte. Det vet Ulf Kristersson. Det visste han också i valrörelsen. Det finns spänningar inom politiken och inget samarbete kommer undan dem. Särskilt inte ett samarbete som innehåller två ärkefiender. Självklart måste stridsfrågorna diskuteras innan alla kan ge klartecken för en ny regering.  Därför drev SD en massa sjuka saker, för att använda Pehrssons uttryck, om återvandring, försämringar för utlandsfödda med mera. En del fick partiet igenom, annat stoppades.

Bland det farligaste man kan göra inom politiken är att underskatta sina konkurrenter. Det är möjligt att Ulf Kristersson blir en skicklig statsminister. Jag är emellertid helt säker på att om Ulf Kristersson lever i tron att konflikter försvinner med lite överslätande kommentarer, då kommer det inte att gå bra. För ytterligare en sak kan vi vara helt säkra på, att det kommer nya konfliktfrågor och att SD kommer att fortsätta driva ”sjuka saker”.

Johan Pehrssons uttalande visar vikten av en kritiskt granskande opposition. Kritiskt granska vad som lovades före valet och vad som genomförs efter valet. En ännu viktigare slutsats av uttalande är att det behövs en konstruktiv och kompromissvillig opposition.

Kort sagt, Socialdemokraterna måste visa att det finns alternativ för partier som inte vill samarbeta med en brun sörja som driver en massa sjuka saker.

Lars Stjernkvist var kommunstyrelsens ordförande i Norrköping 2010–2020 och tidigare partisekreterare (S).