L-topp: Stoppa samarbetet med Gahm (KD)

”Fördomsfullt”, ”Man tror inte sina ögon” och ”KD har ju för fan tappat det”. Det är några av kommentarerna till AiP:s artikel om Danderyds KD-ledare Joachim Gahms agerande i sociala medier.

Magnus Stenflo (L), som hoppat av kommunstyrelsen i protest, anser att Liberalerna bör avbryta samarbetet med Gahms kristdemokrater.

Joachim Gahm (KD) menar att ”alla aborter är mord”. Han jämför feminism med islamism och talar om ”genusrasism”. Han vill stoppa anhöriginvandringen och bara ta emot kristna flyktingar i Danderyd.

Läs mer: AiP / KD-toppen: Alla aborter är mord

Gahm försvarar Lars Adaktussons (KD) deltagande i ett homofobiskt hatmöte och nej-röstande i abortfrågor i EU-parlamentet. Han anser att Frankrikes president Macron är farligare än Ungerns premiärminister Orbán.

Detta är uttalanden från gruppledaren i KD:s starkaste fäste i Stockholms län, där partiet fick 9,7 procent i senaste valet.

– Jag sitter mellan Gahm och SD i fullmäktige, då får man höra en hel del. Det är så unket och förlegat. Feminism är verkligen det största problemet vi har i samhället, säger Danderyds S-gruppledare Jenny Åkervall ironiskt.

En politiker som har reagerat extra tydligt mot Joachim Gahm (KD) är Magnus Stenflo (L), som satt i kommunstyrelsen i Danderyd fram till årsskiftet. Stenflo, L-affischnamn i valet, villkorade sin kandidatur med att inte samarbeta med Gahm.

När Liberalerna i Danderyd ändå valde att bilda majoritet med M och KD hoppade Stenflo av.

– Det var en enorm besvikelse. Joachim Gahms retorik är ju bortom all anständighet, säger Stenflo.

– De politiker man sitter i kommunstyrelsen med måste man kunna respektera. I kommunstyrelsen träffas man ofta, umgås, det är inte bara politik.

Inför valet och under regeringsbildningen var Liberalerna tydliga med att partiet inte kan samarbeta med eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Enligt Stenflo borde det gälla även KD Danderyd.

Nyligen kritiserade partiledningen L i Svalöv för att ge passivt stöd till det lokala SD-styret. I Danderyd är det ett direkt samarbete med ett KD som agerar som SD, enligt Stenflo.

– KD Danderyd är inte bättre än SD, säger Magnus Stenflo (L).

– Jag jämställer dem med SD. De gör skillnad på människor och människor, helt klart, säger Jenny Åkervall (S).

När DN avslöjade att Lars Adaktusson röstat nej 22 gånger i abortfrågor i EU-parlamentet var Jan Björklund skarpt kritisk:

”Det är sorgliga ställningstaganden som KD:s vice partiledare gjort mot kvinnans rätt att själv bestämma över sin egen kropp… Det finns ett starkt abortmotstånd inom de högerkonservativa krafterna i Europa och tyvärr KD är en del av denna strömning”, skrev Björklund som uppmanade KD att ta avstånd från Adaktussons röstande.

Gahm kommenterade Björklunds utspel med att Liberalerna, Gahms samarbetspartner, nu ”gjort sitt i svensk politik”.

KD Danderyd gick till val med budskapet: ”Det räcker nu! Migranttak”, affischer som KD centralt tvingade Gahm att ta ned. Men KD Danderyd står fast vid kravet på ett migranttak och att bara ta emot kvinnor och kristna.

Hur ser Liberalerna i Danderyd på Gahms retorik?

– Vi har gemensamt gjort en plattform, som ligger till grund för vårt samarbete. Sedan vad KD säger och gör utöver plattformen, det kan inte jag recensera. Joachim Gahm får stå för sina yttranden, säger kommunalrådet Bengt Sylvan (L).

Att Gahm delar material från hatsajter, anser att hbtq-rörelsen är extremister och kallar feminister för genusrasister, det spelar väl ändå roll? Det handlar ju om förtroendet för kommunens politiska ledning.

– Det hade varit mycket lättare om man inte sagt så.

Skulle du kunna tänka dig att samarbeta även med SD om de skrev under er plattform?

– Det är en diskussion som inte alls är relevant. KD är ett alliansborgerligt parti, det är tre borgerliga partier som har gått samman, säger Bengt Sylvan (L)

Vad tycker då Kristdemokraterna om Gahms uttalanden? Hittills har partiet lagt locket på, trots att kritiken mot Gahm varit omfattande i sociala medier (se nedan).

Kan man till exempel företräda KD och kalla islam för ”en totalitär politisk åskådning”?

https://twitter.com/JoachimGahm/status/1009196128947068930

AiP har bett KD:s distriktsordförande i Stockholms län, Camilla Brodin, vice riksdagsgruppledare, om en kommentar till Joachim Gahms agerade.

Brodin har bett att få återkomma, men ännu inte gjort så.

Kritiken mot Gahm är dessutom inte ny. Han hamnande i blåsväder i februari 2018 när han relativiserade ett rasistdåd i Italien, där en uttalad fascist sköt sex afrikaner.

https://twitter.com/JoachimGahm/status/959934156540186625

Han har fått kritik för att följa extremhögergrupper på Facebook och dela material från hatsajter.

Ändå poserade partiledaren Ebba Busch Thor Joachim Gahm och visade sitt stöd för honom i valrörelsen 2018.

 

Reaktioner på AiP:s artikel om Joachim Gahm