L- och C-ras efter SD-stöd

Liberalerna kampanjade i valrörelsen emot SD-stöd, trots att partiet i Skinnskatteberg styr kommunen med just stöd av SD. Till vänster: kommunstyrelsens ordförande Carina Sándor (L). Foto: Liberalerna

I Skinnskatteberg bröt Liberalerna sitt vallöfte och gjorde sig beroende av Sverigedemokraterna. Väljarnas dom blev hård. Liberalerna rasade med 8,3 procentenheter medan SD mer än fördubblades (+11,5). I centerledda Högsby, där Alliansen också tagit stöd av SD, ökade SD så mycket att partiet nu är större än Centerpartiet.

”Vi kommer inte att styra med eller förlita oss på Sverigedemokraterna”, deklarerade Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) före valet 2014.

I Skinnskatteberg blev de rödgröna största block och Socialdemokraterna största parti 2014. Men det hindrade inte Alliansen, med Liberalerna i spetsen, från att ändå ta makten i kommunen med stöd av SD.

– Man må tycka illa om Sverigedemokraternas politik men likväl har medborgarna röstat in dem, sa Carina Sándor (L) inför avgörandet i fullmäktige.

Sándor är inte vem som helst utan sitter i Liberalernas partiledning, som formulerat avståndstagandet mot SD-stöd.

2016 släppte Skinnskattebergsalliansen in SD ytterligare i värmen. De två SD-ledamöterna valdes till ersättare i var sitt kommunstyrelseutskott.

– De måste ju ha något för sina röster, sa Ulf Kjellin (C), första vice ordförande i kommunstyrelsen, till Fagersta-Posten.

Läs mer: AiP / Liberalerna styr stöd av SD – betalar med kommunstyrelseposter

Att Alliansen gjort sig beroende av SD kom i öppen dager när fullmäktige skulle ta budgeten för 2016. SD-ledamöterna fanns då inte på plats varför Sándor (L) blev tvungen att återremittera budgetförslaget.

– Vi är beroende av att något annat parti röstar med oss för att vi ska få igenom våra förslag, det är korrekt. Självklart vill vi få igenom vår budget, och då vill vi ha ett fulltaligt fullmäktige, vilket det inte var i måndags, sa Sándor till SR.

Nu har väljarna i Skinnskatteberg sagt sitt. Liberalerna rasar med 8,3 procentenheter medan SD mer än fördubblas och ökar (+11,5) till 19,2 procent.

Ny gruppledare för SD i Skinnskatteberg är Ewa Olsson Bergstedt som 2017 hoppade av från just Liberalerna.

Centerpartiet i småländska Högsby har också fått betala ett pris efter att ha styrt med stöd av Sverigedemokraterna, trots att de rödgröna var största block 2014. Även här har Alliansen betalat SD med utskottsplatser.

– Demokrati när det fungerar som bäst, sa Anders Ek (C), ordförande i kommunfullmäktige, till SVT innan valet.

Centern backade nu, tvärt emot rikstrenden, med 2,4 procentenheter i Högsby. Sverigedemokraterna ökade (+6,5) till 22,4 procent. SD är därmed större än Centerpartiet lokalt och kräver nu en kommunalrådspost.

– Vi är det största icke-socialistiska partiet i Högsby. Det tidigare praktiska samarbetet har fungerat bra, men det är viktigt att vi får ett bättre samtalsklimat, säger Leif Gustavsson (SD) till Barometern.

Jan Björklund (L) förutspådde detta redan 2016.

– Är Alliansen mindre måste vi förstå att om vi gör oss beroende av ett parti så kommer det partiet att successivt se till att det får mer och mer inflytande.

Uppdaterat 181015:

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet bildar ett ny styre i Skinnskattebergs kommun. Partierna får majoritet i fullmäktige och Sverigedemokraterna ställs därför utan inflytande.