Kvinnorna i Västsahara – glömda i kampen för frihet
Sverige har historiskt stött Västsaharas rätt till självbestämmande, men utan konkret handling är orden meningslösa. Regeringens biståndspolitik är ett svek mot Västsaharas kvinnor.
Västsahara är en av världens sista kolonier, ockuperat av Marocko sedan 1975. Trots FN-resolutioner har det västsahariska folket berövats sina rättigheter i decennier. Men mitt i denna kamp finns en grupp som sällan hörs – kvinnorna och flickorna i Västsahara. De för en dubbel kamp: för frihet och för jämställdhet.
I de ockuperade områdena lever kvinnor under ständig övervakning, utsätts för polisvåld och riskerar fängelse om de uttrycker stöd för självständighet. Marockanska myndigheter har använt sexuellt våld för att tysta kvinnorättsaktivister. Samtidigt har kvinnor i flyktinglägren i Algeriet byggt upp skolor, sjukhus och organisationer för att hålla hoppet om ett fritt Västsahara vid liv. Men även där begränsas flickors framtidsmöjligheter av strukturella hinder.
Trots att Marocko bryter mot internationell rätt fortsätter EU att ingå handelsavtal som inkluderar västsahariska resurser och stärker ockupationen.
Trots att Marocko bryter mot internationell rätt fortsätter EU att ingå handelsavtal som inkluderar västsahariska resurser och stärker ockupationen. Sverige har historiskt stött Västsaharas rätt till självbestämmande, men utan konkret handling är orden meningslösa.
I snart 30 år har S-kvinnor drivit Olof Palme-skolan i flyktinglägret, en livlina för barn, särskilt flickor, där utbildning annars är mycket begränsad. Nu tvingas skolan stänga på grund av regeringens biståndsnedskärningar. Konsekvenserna är förödande – barn förlorar sin chans till utbildning och flickor riskerar ökad utsatthet.
Vi kan inte tala om kvinnors rättigheter globalt och samtidigt blunda för de kvinnor som lever under ockupation. Sverige och EU måste sluta legitimera Marockos ockupation och aktivt arbeta för en lösning där det västsahariska folket – och särskilt kvinnorna – får en framtid i frihet.
Regeringens biståndspolitik är ett svek. Men låt oss aldrig glömma Västsaharas kvinnor.
Tara Twana
ordförande S-kvinnor Stockholm stad
Eva Fagerhem
ordförande Hägersten kvinnoklubb
Elisabeth Antfolk
ordförande Alina kvinnoklubb
Gerd Sjöberg Granlund
ordförande Bromma kvinnoklubb
Lisa Carlsson
ordförande Vällingby kvinnoklubb
Mirja Räihä
ordförande LO-kvinnoklubb
Maria Palme Castelius
ordförande Södra kvinnoklubb
Maja Lundqvist
ordförande Unga S-kvinnor Rebella
Malin Hammarström
ordförande Älvsjö Herränge kvinnoklubb
Nimo Salah
ordförande Järva kvinnoklubb
Shuta Bari
ordförande Hässelby kvinnoklubb
Sonja Gardefjord
ordförande Vasastan-Östermalm kvinnoklubb
Stara Khorami
ordförande Skärholmen kvinnoklubb
Tora Mårtensson
ordförande Avantgarde kvinnoklubb