Krönika: Vi satsar på att alla ska få en skön sommar på hemmaplan

En lång sommar ligger framför oss, visst är det härligt!

Barn och ungdomar har gått från sina skolor till tio veckors sommarlov, samtidigt som föräldrar med anställning har ca fem veckors semester per år. Det att få ihop ett tryggt och meningsfullt sommarlov för sitt barn är en utmaning för många föräldrar. En del åker utomlands eller till sina fritidshus för att njuta av solen och lugnet.

Men alla har inte råd att komma iväg och få en nödvändig vila. Enligt LO har 30 procent, nästan var tredje med arbetaryrken, varken råd med att åka på semester eller tillgång till en husvagn eller ett fritidshus (enligt LO Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän).

I Upplands-Bro har vi satsat extra för att erbjuda en meningsfull och skön sommar på hemmaplan. Badstränderna har rustats, vi erbjuder gratis badbuss, sommarfritids, utomhusbio, kulturaktiviteter, sommaröppna fritidsgårdar och vi avslutar sommaren med en ungdomsfestival.

För första gången anordnas Sport Camp, som erbjuder avgiftsfria aktiviteter hela sommarlovet till unga i åldern 7-19 år. Kommunen samarbetar med Fryshuset, aktiviteter som erbjuds är bland andra tennis, badminton, basket, bågskytte, fotboll, 5-kamp, möjligheter att bada och simma, föreläsningar, fredagsmys och annat som kommer upp som önskemål under sommaren.

Arbetslivserfarenheter och kontakter är ett viktigt steg på vägen in till en anställning. Upplands-Bro kommun erbjuder alla kommunens ungdomar (åk 9-åk 2 gymnasiet) ett sommarjobb inom kommunens egna verksamheter. Det handlar t.ex. hålla badstränderna och övriga områden fräscha och snygga. Viktiga jobb för kommunens innevånare och dess besökare.

Till sist vill jag önska er alla en riktigt skön sommar!

Camilla Janson, kommunstyrelsens ordförande (S) Upplands-Bro

Spara

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.