Krönika: Supervalår i Europa

I år är det många länder i Europa som väljer sina parlament. I flera fall ser vi en tydlig polarisering mellan solidariska demokrater och nationalistiska partier nära fascismen.

I Nederländerna finns Gert Wilders, ledare av det högerpopulistiska partiet som har invandringen som sin enda stora fråga. I opinionsundersökningarna gick hans parti kraftigt framåt. Tack och lov tog holländarna sitt förnuft till fånga, i alla fall till en del, Socialdemokraterna förlorade 2/3-delar av sina mandat i parlamentet.

Några månader senare var det dags för Frankrike. Samma tydliga polarisering mellan Marie Le Pens Nationella Front och den liberale Macron. Tyvärr gick inte socialistpartiets Benoit Hammond vidare till en andra omgång, men tack och lov vann inte Marie Le Pen.

På lördag håller Malta nyval. Där står det mellan de två herrarna Muscat – Josie och Joseph. Den ene socialdemokrat och den andre högerpopulist som nyligen gjort både homofoba och rasistiska uttalanden. Låt oss hoppas att Joseph vinner. Med Josie Muscat vid makten kommer många grupper få det mycket svårare att leva sina liv.

I september är det sedan Tysklands tur. Martin Schultz, den tidigare Europapolitikern har kommit hem till Tyskland och är Angela Merkels stora utmanare i tysk politik. Låt oss hoppas att han lyckas i höst.

Detta står vi inför här och nu. Länder i Europa som ägnar sig åt interna maktstrider. Detta i en tid då vi mer än någonsin gemensamt behöver stå upp för en solidarisk och demokratisk politik. Mängder av människor flyr sina land från krig och förtryck. Vi hör skräckberättelser från Tjetjenien där homosexuella, eller misstänkt homosexuella, deporteras, torteras och mördas enbart på grund av sin kärlek. Där deras familjer förföljs och uppmanas av regimen att utföra hedersmord på sina barn, bröder eller makar.

Låt oss tillsammans lyfta blicken och driva en solidarisk politik för alla de som lever i förtryck och förföljelse!

Mia Sundelin, ordförande Rainbow Rose

Spara

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.