Krönika: Alla kan hjälpa till för att ge unga en första rad på sitt CV

Jag minns min första dag på mitt första sommarjobb som vårdbiträde hos Bladets hemtjänst i Norrköping. Jobbet fick mig att känna stolthet och ödmjukhet inför alla viktiga arbetsuppgifter. Jag fick ta ansvar och utvecklas och i slutet av månaden fick jag lön och kunde betala hyra och räkningar.

Som socialdemokratisk politiker så vill jag ge alla ungdomar den chansen – att jobba och skriva de där första meningarna i sitt CV. Det ger erfarenhet, nätverk, inkomst och underlättar jobb efter gymnasiet. Men det skapar också ett självförtroende och är ett första konkret kliv in i vuxenlivet.

I juni i år tog jag chansen att sommarjobba tillsammans med duktiga ungdomar i projektet ”Tillsammans för Vårby”. Under en dag rensade vi sly och buskar bredvid idrottsplatsen. Det här är ett bra exempel på hur olika aktörer, offentliga och privata kan arbeta tillsammans. Huddinge kommun, Fastighets AB Balder, Huge Fastigheter Ab och D. Carnegie & Co/Flemingsberg/Vårby gård/ Vårberg står bakom den här satsningen som utvecklar närområdet.

Projektet bidrar också till trygghet genom att ta bort häckar och vildvuxna områden där det kan känns otryggt att gå om nätterna, där man inte ser vad som händer bakom hörnet. Det blir med andra ord många flugor i en smäll, unga i jobb, samverkan kommun och privata aktörer, samt ökad trygghet. Det här är verkligen en modell att utveckla och inte avveckla för att parafrasera en vanligt förekommande mening.

För att utveckla den här jobbmodellen går Socialdemokraterna i Huddinge i kyrkovalet 2017 till val på att Svenska kyrkan ska kunna delta och samverka med kommunen när det kommer till sommarjobb. Jag är glad att mina partikollegor så tydligt håller jobbfrågan vid liv i Svenska kyrkans egen regi och i viljan att samarbeta med andra.

Så bidrar vi till att lösa jobbfrågan – genom att alla delar av samhället och alla olika aktörer frågar sig: ”Hur kan vi vara med och bidra till den där första meningen på varje ung människas CV? ”

Då bygger vi ihop kommunens olika delar och på sikt också Sverige.

Glad sommar önskar Sara Heelge Vikmång, gruppledare och kommunalråd i opposition.

Spara

Spara