Kritik mot politiskt spel bakom ny kommission

Europaparlamentet röstar om att godkänna den nya kommissionen på onsdag. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

I morgon onsdag vid lunchtid röstar Europaparlamentet om att godkänna Ursula von der Leyens förslag till ny kommission. Den antas gå igenom, med flera ja-röster än nej-röster, och sedan kan det politiska arbetet starta på allvar i EU efter valet i våras. Samtidigt är flera svenska parlamentariker kritiska mot hur processen har gått till.

EU-kommissionen har 27 ledamöter, en från varje medlemsland. I det förslag som ligger på bordet kommer 13 från den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP. Fem är socialdemokrater, fyra liberaler. Nationalkonservativa ECR och högernationalistiska PfE har en kommissionär vardera och tre är oberoende.

Eftersom en rad partigrupper ställer sig bakom förslaget antas det gå igenom, även om det kommer att finnas ledamöter som avviker från partilinjen. Svenska V och SD har sagt att de kommer att rösta nej.

Alla kandidater har förhörts av parlamentets utskott men till skillnad från en del tidigare år har ingen av dem avvisats, även om en del frågor har flyttats mellan olika portföljer. Tre partigrupper i mitten (konservativa och kristdemokratisk EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE) har gjort upp om att svälja olika sura citroner och godkänna förslaget.

– För första gången på länge godkändes alla kommissionärer utan den granskning som ska ske. Det skedde bakom lyckta dörrar, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Miljöpartiet har ändå fortsatt att förhandla med von der Leyen för att få så stort inslag av grön politik i kommissionens uppdrag som möjligt, trots att det finns en högermajoritet i parlamentet. Det är enligt Alice Bah Kuhnke tydligt att von der Leyen vill ha stöd från de gröna för att inte enbart ha partierna längst till höger att tacka för att fått igenom sin kommission.

Vänsterpartisten Hanna Gedin (V) kallar den blivande kommissionen den mest högerextrema någonsin.

– Parlamentet har möjlighet att avgöra vilka som blir kommissionärer men också det politiska innehållet. I stället för att ta den makten har det varit kohandel, säger Hanna Gedin (V).

Även flera svenska parlamentariker från de partigrupper som är med om uppgörelsen är kritiska till processen.

– Det är ett spel, jag ogillar det. Jag hoppas att vi kommer tillbaka till ett system med riktiga hearings, säger Heléne Fritzon (S).

– Så fort vi ifrågasatte en kandidat hölls en annan som gisslan, vilket innebar att man gick ifrån det här med kompetens, säger Abir Al-Sahlani (C) från liberala RE.

För vänstersidan och de gröna är det rödaste skynket Raffaele Fitto från Italien och partiet Italiens bröder, ett högerradikalt politiskt parti med rötter i fascismen. Hans portfölj handlar om sammanhållning och reformer och han blir en av sex vice ordförande i kommissionen.

Medan politiker på högersidan hotat med att inte godkänna den spanska socialdemokraten Teresa Ribera Rodríguez vars portfölj omfattar ren, rättvis och konkurrenskraftig omställning. Hon är klimatminister i Spanien och anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att förebygga den regnkatastrofen som nyligen drabbade Valencia-området. Svenska M är också kritisk till att hon inte lämnade sin ministerpost omgående när hon nominerades till kommissionen, trots att flera andra nominerade ministrar i olika länder också satt kvar på sina poster.

– Om Ribera hamnar i, och blir fälld i rättsprocesser, tycker vi att hon ska lämna kommissionen, säger Tomas Tobé (M).

Partierna till vänster och de gröna är starkt kritiska mot allt samarbete med de högerpopulistiska grupperna – många ser det som ett sluttande plan på väg mot att ge fascister politisk makt – men Tomas Tobé (M) säger att EPP gärna söker samarbete med ECR-gruppen där bland annat SD ingår.

– Delar av den är ansvarsfull, säger han, och menar att S&D har svårt att förlika sig vid det nya läget där de inte kan stoppa förslag eftersom parlamentet har fått en tydligare högerprägel.

Sverigedemokraterna känner sig dock förbigångna i förhandlingarna om den nya kommissionen och dess politik och avser att rösta nej. – Vi har inställningen att om EPP vill förhandla med oss är dörren öppna, men om vi inte bjuds in att förhandla kan vi inte förväntas ställa oss bakom ett förhandlingsresultat, säger Charlie Weimers (SD).