Kristerssons klartecken

– Vi pratar inte på det sättet, markerade Fredrik Reinfeldt som moderatledare.

Ulf Kristersson får kritik för att tvärtom ge grönt ljus åt M-toppen Hanif Balis hårdföra debattstil i sociala medier.

Nyligen såg sig DNs chefredaktör Peter Wolodarski tvungen att blocka Bali på Twitter för att undgå hat och hot av dennes följarsvans. Men Ulf Kristersson, som har efterlyst ”en vuxen ton”, vägrar markera mot Bali.

– Jag tänker inte moralisera över honom av det enkla skälet att det i alla partier finns människor som uttrycker sig på det sättet, mer eller mindre, säger Kristersson till DN och hänvisar till att han inte är Balis chef.

– Det är upp till var och en hur man uttrycker sig.

”Grattis Hanif Bali – du fick just fria händer”, kommenterar DNs ledarskribent Erik Helmersson.

– Ingen annan partiledare i Sverige skulle komma undan med det om en riksdagsledamot agerade som Hanif Bali gör i dag. Han är ju trots allt partiordförande för det parti som Hanif Bali sitter i riksdagen för, säger Mikael Damberg (S) till DN.

Damberg ställer även frågan på vilket sätt det är ett vuxet agerande att gripa makten med hjälp av Sverigedemokraterna.

Förvisso var chefskapet tydligare när Fredrik Reinfeldt 2013 tog migrationsminister Tobias Billström (M) i örat för hur denne uttryckt sig om volymen av invandrare.

Men det var samtidigt partiordförande Reinfeldt som förklarade hur ledande moderater ska uttrycka sig, eftersom Billström uttalat sig som ordförande i partiets migrationspolitiska arbetsgrupp.

– I partistyrelsens uppdrag till den här arbetsgruppen så pratar vi inte på det sättet. Invandring berikar Sverige och ett ansvarsbärande parti som Moderaterna vill bli en balanserande röst mellan de som aldrig ser några problem och de som aldrig ser andra människor, sa Reinfeldt till SVT.

Hanif Bali är i dag ledamot av Moderaternas partistyrelse där Ulf Kristersson är ordförande.

När S-tjänstemän nyligen avslöjades ha startat anonyma Twitterkonton blev de omplacerade. På M-Sverigemötet 2016 fick Bali hålla internutbildning om sociala medier.

På Reinfeldts tid skickade M ut anvisningar om hur företrädare bör uttrycka sig, säga ”mångfald” inte ”privatisering” och prata ”med en empatisk ton”.

Om Kristersson behöver argument för att stävja Bali behöver han bara gå till partiets idéprogram. Där står det: ”att vara moderat innebär att vara avvägd och balanserad”. En av författarna till idéprogrammet är Hanif Bali.

2011 skrev Bali i Expressen att han oroade sig över att ”uppgörelser med sverigedemokrater bidrar till att normalisera deras människosyn”. Detta då S, liksom SD, ville stoppa det femte jobbskatteavdraget.

”Än finns tid att agera. Ännu har det islamofoba hatet inte blivit normalt. Vi kan fortfarande ta tillbaka det offentliga samtalet”, skrev Bali.

I dag påverkar Bali med 82 000 följare direkt det offentliga samtalet mot en ökad polarisering. Moderaterna öppnar för att ta makten med stöd av SD och partiledaren vägrar markera mot omdömen som ”jävla syltryggar”, ”retard” och ”batikhäxa”.

Läs mer: ”Hanif Bali: Jag erkänner – jag väcker känslor” / Expressen