Krisen: Kristersson ger upp – Löfven får uppdraget

Måndag den 21 juni håller statsminister Stefan Löfven en digital pressträff.

Stefan Löfven (S) får av talmannen uppdraget att sondera underlaget för en ny regering inför en omröstning i riksdagen nästa vecka.

Detta sedan Ulf Kristersson (M) idag meddelat att han inte ser några möjligheter att bli tolererad av riksdagen.

– Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt, säger Stefan Löfven i en kommentar.

När tidigare landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) återtagit sin riksdagsplats och C-ledamoten Helena Lindahl meddelat att hon röstar med partilinjen stod det klart att det fanns det 175 röster emot Kristersson (S, MP, C, V plus en vilde).

– De parlamentariska förutsättningarna finns inte, säger Kristersson.

Det landsbygdspaket som Moderaterna lockade med på en presskonferens var av allt döma riktat mot just Lindahl, som tidigare röstat emot Löfven som statsminister, och inte mot Centerpartiet. Detta manifesteras av att Kristersson inte varit i kontakt med Centerledaren Annie Lööf sedan han fick sonderingsuppdraget.

”Centerpartiet ser gärna samarbeten i mitten med de andra allianspartierna och nuvarande regeringspartier. Jag är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt med mig under sitt sonderingsuppdrag för att hitta möjliga vägar framåt. Så mycket för ”samtala med alla”, skriver Annie Lööf (C) på Twitter.

Enligt Kristersson har han diskuterat regeringsbildningen med KD, SD och L och konstaterat att det fanns möjligheter till samarbete.

”När M väljer att bygga sitt regeringsunderlag på förhandlingar med SD är det mycket svårt att se hur fler partier ska sluta upp. I detta läge borde Kristersson redovisa vilka politiska eftergifter han har varit beredd att ge SD”, skriver Annie Lööf.

Nu har Löfven till på måndag på sig att utröna sina möjligheter att bilda regering. Talmannen vill att en omröstning sker på onsdag eller torsdag nästa vecka. Osäkerhet råder om den politiska vilden och tidigare V-ledamoten Amineh Kakabaveh som uppger att hon inte bestämt sig.

– Vad spelar det då för roll om Kristersson eller Löfven är statsminister, om det är samma borgerliga politik? Jag är socialist och skulle inte rösta på den borgerliga sidan, men inte heller på annan borgerlig politik. Politiken ska vara för majoriteten, inte för eliten. Det vill jag se av Stefan Löfven och de som bildar regering, säger Kakabaveh till DN.

Om Löfven inte kan presentera ett regeringsunderlag kan talmannen ändå driva fram en omröstning om Ulf Kristersson nästa vecka för att sätta press på partierna. Efter fyra misslyckade omröstningar blir det extra val.