Klimattoppmöte – då förhandlar Kristersson med Åkesson

FN håller klimatkonferens i Madrid. Då passar Ulf Kristersson att ha sin första personliga överläggning med Jimmie Åkesson – om klimatfrågan.

”Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar”, skriver moderatledaren på Facebook.

Det är inte första gången som Moderaternas utspel under klimattoppmöten förvånar.

Ulf Kristersson, som tidigare lovat att inte förhandla med Sverigedemokraterna, har nu  bjudit SD-ledaren till ett möte för att ”kunna samarbeta i riksdagen” i olika sakfrågor.

Kristersson nämner migrationen, brottsligheten samt ”energi- och klimatpolitiken”. Detta trots att SD fått stark kritik för att ifrågasätta människans påverkan på klimatförändringarna och inte ställa sig bakom det klimatpolitiska ramverket.

Detta M-SD-klimatsamtal sker alltså samtidigt som FN:s klimatmöte COP25 i Madrid. Tajmingen i moderata klimatutspel har kritiserats tidigare.

I september i år, samtidigt som miljontals unga över hela världen med Greta Thunberg i spetsen demonstrerade inför FN:s klimatmöte i New York, slog Moderaterna sig för bröstet med att vilja ”rekordsänka bensinskatten”.

Moderaterna fick även skarp kritik för politisk tondövhet 2018 för den M-KD-budget som riksdagen antog  med stöd av Sverigedemokraterna. Den innebar att flygskatten avskaffades, samtidigt som världens länder i december samlades i Polen för att besluta om hur klimatavtalet i Paris ska genomföras.

”Det är en svart ironi att Sverige ser ut att sänka sina klimatambitioner samma vecka som världen förhandlar i Katowice för att rädda Parisavtalet”, skrev Expressens ledarsida.

Bara några timmar efter det att Isabella Lövin (MP) hade hållit Sveriges tal på klimattoppmötet om vikten av att Sverige går före drev M, KD och SD, förutom slopad flygskatt, igenom stora ambitionssänkningar inom klimatpolitiken samt sänkt bensin- och dieselskatt.

– Det är förfärligt. Det känns ju helt tondövt, sa miljöminister Karolina Skog (MP) till Di.

Idag sa riksdagen nej till Moderaternas bensinskattesänkning.

Nu tar alltså Moderaterna nästa steg till att normalisera relationerna till Sverigedemokraterna. Första steget tog 27 januari 2017 då Anna Kinberg Batra – på Förintelsens minnesdag – meddelade M att partiet tackar ja till en inbjudan för en första överläggning med SD, ett parti med rötterna i nynazismen.

Förintelseöverlevaren Emerich Roth reagerade starkt:

”en vecka före årsdagen av Auschwitz befrielse tillika minnesdagen av Förintelsens offer, valde du att öppna upp för Sverigedemokraterna och därmed medverka till att de kan ta ytterligare ett steg över tröskeln och in i salongerna. Du riskerar på ett ödesdigert sätt att normalisera och bana väg för ondskan”, skrev Roth, 93, i SvD.

– Det här kommer att öka splittringen och konfrontationen i svensk politik och leda till att vi får ett blåbrunt block, sa S dåvarande riksdagsgruppledare Tomas Eneroth till TT.

Uppdaterat 191210: Några dagar efter Kristerssons överläggningar med Jimmie Åkesson meddelar Moderaterna och Kristdemokraterna att partierna lämnar energiöverenskommelsen från 2016 med hänvisning till att den inte tillräckligt bejakar kärnkraften.