Klart med ny budget i Solna

Socialdemokraterna i Solna lägger ner sina röster vid den nya omröstningen om stadens budget. Avgörande var att väsentlig S-politik finns kvar i den reviderade budgeten.

Till skillnad från på nationell nivå har partierna i Solna arbetat för att hitta en lösning på budgetdebaclet efter att fullmäktige oväntat fällt alliansbudgeten till förmån för S-budgeten.

– Vi behöver ha ordning och reda i kommunen, säger Arne Öberg, oppositionsråd (S).
Den nya budgeten innehåller S-satsningar om 11 miljoner kronor på förskolan för att minska barngrupperna. Visserligen vill alliansen lägga en del av pengarna på grundskolan men det är okej tycker Arne Öberg.

– Vi tänker inte bråka där. Vi har ju lärarflykt från Solna så det kan finnas en poäng där.
Vidare innehåller budgeten fortfarande tio miljoner kronor till att digitalisera skolan som enligt Öberg är fullständigt undermålig när det gäller teknik. Tio miljoner går också till nya skolor.

– Vi behöver till exempel en skola i Järvastaden som helt saknar skola.

I budgeten ligger också uppdraget att införa en social investeringsfond kvar.
Alternativet till att lägga ner sina röster hade varit att kräva att S-budgeten i sin helhet ska råda. Men den vägen är inte framkomlig eftersom det kräver stöd från SD, och det är inte aktuellt.

Arne Öberg konstaterar också att han lärt sig ett och annat om utformningen av budgeten.

– Vi skulle behöva ha lite högre kvalitet på oppositionsbudgeten. Ofta handlar den om att förhålla sig till alliansbudgeten, säger Arne Öberg som med det menar att oppositionsbudgeten saknar målstyrning vilket en majoritetsbudget alltid måste innehålla.