Kommunvalet 2022 – Så gick det för S i din kommun

Kiruna, Boden, Solna. De tre kommuner där Socialdemokraterna ökade allra mest i årets kommunval. Grafik: Daniel Färm/AiP

15,5 procent. Så mycket ökade Socialdemokraterna i Kiruna och kniper därmed förstaplatsen på listan över var S ökat mest.

INLÄGGET UPPDATERADES 11.52 220916

Magdalena Andersson har under förmiddagen lämnat in en begäran om entledigande till talmannen Andreas Norlén. Detta efter att Valmyndigheten kommit med det preliminära valresultatet under onsdagen som visade på 176 mandat för ”Ulf Kristerssons sida” som han gärna kallat det och 173 mandat för Magdalena Anderssons.

Ett valresultat som är jämnt. På det gjorde Socialdemokraterna ett bra val och innan det en mycket bra valrörelse. Det syns ute i kommuner och regioner.

Här ökade – eller minskade – Socialdemokraterna mest i Sveriges alla 290 kommuner.

Fem i topp när det gäller S ökning i kommunvalet har alltså Kiruna högst upp följt av Boden, Borgholm, Solna, Härryda. Det vill säga kommuner spridda från norr till söder, från öst till väst.

I Solna, troget M-fäste, ökade alltså Socialdemokraterna med 9,4 procent. Man fick 32,9 procent i valet att jämföra med 23,5 procent i valet 2018. Moderaterna har gjort en omvänd resa. 30,1 procent i valet 2018 till dagens 26,8, Ett tapp på drygt 3 procent.

M-toppen i Solna, Pehr Granfalk, har också meddelat att han lämnar både uppdraget som gruppledare för Moderaterna i Solna och uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. Till DN säger han att ”Jag har släppt allting”.

Även Miljöpartiet minskade i Solna från 2018 års 7,5 procent till årets 4,5 procent.

Desto gladare är Mats Taaveniku (S) som väntas bli nytt styrande kommunalråd i Kiruna.

– Det är grymt bra jobbat, säger han i ett filmklipp på valnatten till SVT Nyheter Norrbotten.

En längre intervju med Mats Taaveniku som Aktuellt i Politiken gjort kommer att publiceras inom kort.

Allra störst stöd har Socialdemokraterna i Munkfors följt av Smedjebacken och Överkalix. Grafik: Daniel Färm/AiP

De kommuner där Socialdemokraterna har fått allra störst stöd toppas av värmländska Munkfors, Smedjebacken, Överkalix, Boden och Grums. I Munkfors fick S 58,1 procent av rösterna. Det är ändå en minskning från ett ännu högre resultat i förra valet: 63,3 procent.

Så gick det i alla Sveriges 290 kommuner. Kolumnen med partinamn och färger anger vilket parti som blev störst i den kommunen. Grafik: Daniel Färm/AiP

I norrbottniska Boden däremot hamnade man med årets valresultat på fjärde bäst med sina 48,2-procentiga stöd för Socialdemokraterna. Men detta var en rejäl ökning från valet 2018 då S i boden ”bara” fick 34,2 procent. Bodens starke man, Claes Nordmark, för övrigt krönikör i Aktuellt i Politiken, säger glatt till Dagens Samhälle:

– Många säger att jag syns, är positiv och driver utvecklingen framåt. Jag får mycket beröm av bodensarna.

Ett längre porträtt på Claes Nordmark finns i nästa nummer av Aktuellt i Politiken.