Kinberg Batra vägrade svara om M-skattemoralen

Jonas Sjöstedt (V) ställde i partiledardebatten Anna Kinberg Batra (M) till svars för AiP:s nyhet om att de två moderater som har undanhållit obeskattade tillgångar utomlands samtidigt satt i skatteutskottet.

Då gick Carl Bildt i taket: ”Politik när den är som sämst. Skäms!”

”Tycker det är värre att undanhålla skatt än att påtala det. Skäms M”, svarade Sjöstedt.

Vänsterledaren angrep i partiledardebatten Kinberg Batra för att Moderaterna inte anser att alla brott är lika viktiga att bekämpa. I förorten behövs fler poliser och hårdare tag, men mot skattefiffel är det ett annat moderat tonläge, enligt Jonas Sjöstedt.

– Ta skattebrott, där hade ni två ledamöter i skatteutskottet, som satt och gjorde reglerna, som smet ifrån skatten och fick be om ursäkt för det sedan.

SVT avslöjade i mars att bland andra Walburga Habsburg Douglas (M) och Marianne Kierkemann (M), hade begärt självrättelse hos Skatteverket för obeskattade tillgångar utomlands.

AiP kunde sedan visa att båda två samtidigt som de smet från skatten företrädde Moderaterna i skatteutskottet.

Läs mer : AiP / Satt i skatteutskottet – smet från skatten

– Är det bara vissa brott ni bryr er om? Är ni ett parti för skattesmitare?, undrade Sjöstedt.

Men Kinberg Batra vägrade svara:
– Jag trodde vi skulle prata om tryggheten i utsatta områden. Inte som Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt börja prata om skatterna hela tiden.

Sjöstedt tog även upp att Carl Bildts kabinettssekreterare Frank Belfrage (M) undanhållit skatt, och sedan tipsats om granskningen av en statssekreterarkollega som nu är direktör för Skatteverket.

Läs mer : AiP Alliansens UD-chef fick hyreskontrakt av kungen

Det fick Bildt att gå i taket på twitter.

Sjöstedt svarade att det är Moderaterna som borde skämmas.

Sjöstedt ställde frågan om de skattesmitande M-riksdagsledamöterna även till Carl Bildt. Men inte heller Bildt svarade:

Finansminister Magdalena Andersson (S) har efterlyst svar från Kinberg Batra efter AiP:s nyhet.

– Det här aktualiserar åter frågan hur det egentligen är ställt med Moderaternas moral i frågor om skattefusk och fiffel. Och vad gör de för att räta ut frågetecknen kring skattemoralen i den moderata riksdagsgruppen?

När skatteutskottet förra fredagen behandlade det internationella paketet av åtgärder för hårdare tag mot skattesmitare inför finansministrarnas ekofinmöte i Bryssel valde alliansen att inte delta i beslutet. Sverigedemokraterna röstade nej.