KD listade Carlson som Stockholmsledamot

KD:s riksdagsgruppledare Andreas Carlson hävdar att han bor i och företräder Jönköpings län, trots att familjen bor i Solna. För det har han fått ersättning för dubbelt boende av riksdagen.

Men Kristdemokraterna själva listar Carlson som riksdagsledamot från Stockholms län där han också visar sig ha sitt partimedlemskap.

M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe avgick efter att hans ersättning för dubbelt boende granskats och ifrågasatts. Han hade skrivit sig hos sin mamma i Nyköping, medan familjen bodde i Stockholm.

Liknande upplägg har Kristdemokraternas riksdagsgruppledare, Andreas Carlsson, gjort avslöjade DN i maj. Carlsons familj och barn bor i Solna sedan 2014 men Carlson hävdar att han har sin primära bostad i ett hus på pappans gård i Mullsjö i Jönköpings län.

– Jag har min permanenta bostad i Mullsjö och en lägenhet i Solna till följd av att jag har mitt uppdrag och min familj här, sa Andreas Carlson till DN.

Att riksdagsledamöterna skriver sig i sommarstugan, som Elisabeth Svantesson (M), eller hos föräldrarna som Carlson och Bengtzboe, handlar om att behålla kontakten med, och framför allt, valbarheten, i det partidistrikt för där man har sin politiska bas.

Alla får inte plats på riksdagslistorna i Stockholm. Och en riksdagsledamot behöver inte vara folkbokförd där hen uppehåller sig mest.

Andreas Carlson är invald i riksdagen på ett mandat för Jönköpings län. Så även om han huvudsakligen bor i Stockholms län så företräder han Jönköpingslänsväljarna.

Eller gör han det? Inte ens det egna partiet kommunicerar det.

Kristdemokraterna listar på sin hemsida partiets företrädare för att väljarna ska veta vilka som representerar just dem i kommun, region och riksdag.

Andreas Carlson presenteras där som en av Stockholms läns riksdagsledamöter: ”Andreas Carlson, Solna.”

Och för KD-distriktet i Jönköpings län listar partiet endast Acko Ankarberg, Huskvarna, som distriktets lokala riksdagsledamot, inte Andreas Carlson.

”Tydligen automatgenereras ledamöternas indelning efter uppgifter i medlemsregistret. Carlson har sin Solnaadress där”, svarar Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson via mail.

Andreas Carlson har alltså sitt partimedlemskap i Solna och inte i Mullsjö, där han hävdar att han har sitt permanentboende.

”Carlson är folkbokförd i Mullsjö, och har en särskild postadress registrerad i Solna, i enlighet med riksdagsförvaltningens regelverk. Jag har meddelat webmastern att rätta den felaktiga uppgiften. Carlson är vald i Jönköpings län, och det ska naturligtvis framgå på sajten”, förklarar presschefen Per Gudmundson.

Det är överhuvudtaget svagt med den lokala representationen i riksdagen för väljarna i Jönköpings län. Av 13 ledamöter bor fem på annan ort eller skolkar.

Jönköpings län företräds förutom av Andreas Carlson (KD), Solna, dessutom av Annie Lööf (C), Nacka, Jimmie Åkesson (SD), Sölvesborg, Helena Bouveng (M), Stockholm, och Emma Carlsson Löfdahl, politisk vilde och tidigare liberal. Carlsson Löfdahl deltar inte i riksdagsarbetet sedan i mars. Detta sedan Aftonbladet avslöjat att hon låtit skattebetalarna stå för en övernattningslägenhet i Stockholm, som egentligen är hennes makes. Hon har tagit ut 200 000 kronor i arvode sedan sin ”time out”.

Andreas Carlson (KD) har, enligt DN, fått över 250 000 kronor i bostadsersättning från riksdagen 2011– 2019 och 71000 kronor i traktamente för att han vistats i Stockholm.

Läs mer: AiP / SD lurade Halland på riksdagsplatserna